I Dodik se prepao američkih bombardera: Ovo je pokušaj okupacije

3 min. čitanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je svako nadlijetanje stranih aviona, a posebno američkih nad vazdušnim prostorom Republike Srpske klasičan primjer provokacije, zastrašivanja i pritiska.

– Toga smo svi u Republici Srpskoj svjesni imajući u vidu činjenicu da se srpski narod, nažalost, dobro sjeća preleta aviona nad svojim glavama i bacanja osiromašenog uranijuma u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu čije posljedice ćemo dugo osjećati, rekao je Dodik, podsjetivši da su “brutalno i strašno bombardovanje u novijoj istoriji najviše osjetili građani Sarajevsko-romanijske regije”.

Na pitanje Srne da prokomentariše najavu Ambasade SAD u BiH da će dva američka aviona sutra imati nizak prelet iznad nekoliko gradova u BiH u znak partnerstva BiH i SAD, Dodik je ocijenio da ta “bezumna najava za Republiku Srpsku i njene građane predstavlja ništa drugo do zastrašivanje i brutalnu represiju, ali i dokaz da Amerika danas, kao vodeći nosilac amoralizma u svjetskoj politici zastrašivanje, i agresiju naziva partnerstvom”.

– Jasno je da sprovodeći represivnu politiku Amerika ne bira sredstva i svojim političkim demoinizmom nameće zakon nasilja ničim izazvana. Partnerstvo se gradi na poštovanju, u ovom slučaju na uvažavanju Ustava i Dejtonskog sporazuma. A kada se umjesto toga, u BiH, zajednici tri ravnopravna naroda i dva entiteta, na taj način donosi odluka uprkos volji jednog naroda i jednog entiteta koji se protivi tome onda to nije partnerstvo, već pokušaj okupacije i negiranje demokratske volje građana, istakao je Dodik.

On je ponovio da se Republika Srpska ne protivi partnerstvu sa SAD, ali na demokratskim principima i kako to Dejton nalaže, kao ravnopravni entitet u BiH.

– Kad SAD bude spremna da se na taj način ponaša, mogla bi u Republici Srpskoj da ima partnera, poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da nijedan Srbin u “zajedničkim institucijama nije dao saglasnost za ovu provokativnu namjeru Ambasade SAD u BiH, te da su ovim potezom SAD podijelile BiH”.

Bilo čija je odluka i ko god je donio, rekao je Dodik, jasno je da je “riječ o provokaciji, pritisku i svojevrsnoj prijetnji srpskom narodu, Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu”.

Podijeli ovaj članak