Hrvatski europarlamentarci bijesni – Zovko: Komšić je Izetbegovićev Frankenstein

3 min. čitanja

Hrvatski eurozastupnici ocijenili su ograničene izmjene izbornog zakona u BiH kao očekivane i ispravne, a ponovni izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH nepravednim. 

Eurozastupnik Tonino Picula (S&D/SDP) rekao je Hini da je Ured Visokog predstavnika u BiH godinama “bio pasivni promatrač situacije u BiH” i smatra da je Christian Schmidt odlučio upotrijebiti svoje ovlasti zbog nove geopolitičke situacije u Europi. 

– Prije svega zbog rata koji (ruski predsjednik) Vladimir Putin vodi u Ukrajini, ali jednako tako zbog nestabilne situacije na zapadnom Balkanu; zbog situacije u BiH koja se pokazala kao gotovo neupravljiva država, rekao je Picula. 

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko (EPP/HDZ) opisala je Schmidtov potez kao “veliko olakšanje i odlučujući, očekivan potez”. 

– Pomogao je da se Hrvate ne izbaci iz političkog života, rekla je Zovko, članica izaslanstva Europskog parlamenta za BiH. “Komšić je ustvari jedan Frankenstein kojeg je izmislio Izetbegović i na kraju je zbog njega izgubio mjesto u Predsjedništvu BiH (…) Imamo dva bošnjačka predstavnika i Željku Cvijanović iz reda Srba (u Predsjedništvu BiH)”, rekla je Zovko.

Visoki predstavnik u BiH nametnuo je izmjene izbornog zakona u dijelu koji odnosi na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka u izbornoj noći i prije objave rezultata. Te promjene idu u korist Hrvata u susjednoj zemlji jer je potreban veći postotak zastupnika u domovima naroda za formiranje entitetske vlade, čime je smanjena mogućnost da mnogobrojniji Bošnjaci formiraju vladu bez hrvatskih stranaka.

– Očito nije htio to napraviti u izbornoj kampanji da ne optereti ionako kratku, ali vrlo prljavu kampanju. To je jedan taktički potez koji je povučen u dobro vrijeme, smatra Picula dodajući da su prilike u BiH pogoršane nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. 

– Ima puno Putinovih šegrta na zapadnom Balkanu. Jedan od njih je i Milorad Dodik koji je usred kampanje otišao Putinu u Moskvu i koji ne krije da će nakon ovih izbora prije svega surađivati s Rusijom, Srbijom i Mađarskom – zemljama koje nemaju nekakav demokratski pedigre što bi moglo značiti daljnje erodiranje europskih šansi za BiH, rekao je Picula. 

Eurozastupnik Ladislav Ilčić (ECR) rekao je Hini da su Schmidtove izmjene “samo očuvanje postojeće situacije, koja je mogla biti i gora, ali ni na koji način nije popravila položaj Hrvata u BiH već ga je očuvala jednako lošim kao i dosad”. 

Tomislav Sokol, eurozastupnik iz redova pučana, rekao je u izjavi Hini da je termin korištenja bonskih ovlasti “dobro pogođen da se maksimalno otupe pritisci bošnjačke političke scene”. 

Podijeli ovaj članak