Hristos se rodi, dragi naši: Hrišćani danas obilježavaju Božić, najradosniji praznik

1 min. čitanja

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Isusa Hrista – Božić.

Ljudi se na Božić pozdravljaju riječima “Hristos se rodi” – “Vaistinu se rodi”.

Božić je uvijek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tijela.

Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača umješena od pšeničnog brašna bez kvasca. U česnicu se stavlja zlatni ili srebrni novčić, a ona se za ručkom lomi isključivo rukama, odnosno ne siječe se nožem. Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema vjerovanju, imaće sreće u narednoj godini.

Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Ukućani položajnika, prvog gosta na Božić, daruju poklonima.

SPC i vjernici, Božić slave tri dana. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti Stefan.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju julijanski kalendar.

Svim vjernicima koji danas slave rođenje Hristovo redakcija Oslobođenja želi srećan Božić uz tradicionalan pozdrav “Hristos se rodi”!

Podijeli ovaj članak