Hoće li reagovati OS BiH? – Zagonetni Helez: Postoje dva scenarija, a mi imamo i plan B

2 min. čitanja

Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, poručio je kako nadležni neće ostati nijemi na secesionistička divljanja Republike Srpske.

Ministar Helez je poručio kako u ovom slučaju postoje dva plana i scenarija. Ističe kako je plan “A” da institucije rade svoj posao, kao i reakcija međunarodne zajednice.

Ukoliko se to ne desi, kako kaže Helez, postoji i plan “B”, ali detalje o njemu nije otkrio.

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Jučerašnjim zasjedanjem Narodne skupštine manjeg bh entiteta i donesenim odlukama koje se tiču Ustavnog Suda BiH, izvršen je najgrublji udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, a time i na Dejtonski mirovni sporazum.

Iako me je većina bh medija zvala, a kako nisam želio selektivno se oglašavati, koristim priliku da ovim putem sa bh javnošću podijelim svoj stav.

Kao odgovoran čovjek, kao neko ko voli i živi ovu zemlju, i na koncu kao ministar odbrane države Bosne i Hercegovine, uvjeravam vas da nećemo ostati nijemi na secesionistička divljanja manjeg bh entiteta predvođena njegovim predsjednikom.

Pred nama su, reći ću, dva plana, a možda i scenarija;

Plan “A” je procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem sudjelovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH. Dakle, pozivam Tužilaštvo BiH da u skladu sa Ustavom i Krivičnim zakonom BiH (glava XVI, član 156) radi svoj posao.

Pozivam i gospodina Šmita da iskoristi sve funkcijom mu dodijeljene ovlasti, i tako BiH oslobodi secesionističkog terora sa kojim se decenijama suočavamo, a time i jednom za sva vremena ugasi i svaki naredni secesionistički plamen, ma sa koje strane dolazio, i ma iz čije glave bio!

Legalista sam, vjerujem da se nastala situacija može riješiti unutar institucija BiH.

Ponavljam, želim vjerovati da se nastala situacija može i hoće riješiti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan “B”.

Samo svih 51.209 km² i nikako drugačije, poručio je Helez.

Podijeli ovaj članak