Helez s ministrima NATO zemalja: Izražena zabrinutost za stanje na Balkanu

3 min. čitanja

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sastao se u petak u Njemačkoj s ministrima odbrane NATO zemalja, na čelu s ministrom odbrane Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Anadolija.

– Tema susreta je bila sigurnosna situacija u svijetu, s naglaskom na agresiju Rusije na Ukrajinu, navode iz Ministarstva odbrane BiH.

Na marginama sastanka, Helez se sastao s njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom i upoznao ga s trenutnim aktivnostima u odbrambenom resoru. Zahvalio se kolegi Pistorijusu na podršci koju Vlada Njemačke pruža u obnovi infrastrukture Oružanih snaga BiH i školovanju bh. kadeta u Njemačkoj.

Dogovoren je nastavak podrške infrastrukturnih projekata i proširenju saradnje.

– Također, dogovoreno je da Vlada Njemačke da punu podršku visokom predstavniku u BiH Сhristianu Schmidt na deblokadi reformskih procesa u BiH. Ministar odbrane SR Njemačke izrazio je zabrinutost za stanje na Balkanu i obećao punu podršku našem putu ka euroatlantskim integracijama i razvoju OS BiH, navodi se u saopćenju.

Helez se u toku dana sastao i s pomoćnikom ministra odbrane SAD-a Celestom A. Wallander i zahvalio se na pojačanoj podršci Vlade SAD-a novom sazivu Vijeća ministara u implementaciji reformskih procesa. Posebno je istakao značaj djelovanja ambasadora Murphya u otklanjanju prijetnji integritetu i suverenitetu BiH.

Na sastanku s ministrom odbrane Hrvatske Mariom Banožićem razgovaralo se o predstojećoj konferenciji i izložbi vojne opreme u Zadru u maju mjesecu, gdje će u bh. delegaciji biti i predstavnici namjenske industriji. Dogovorene su i teme za zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske za juni mjesec.

Helez je imao priliku susresti se s ministricom odbrane Nizozemske Kajsom Ollongren.

Ministrica Ollongern je u razgovoru s ministrom Helezom istakla opredijeljenost u podršci BiH na putu ka NATO-u, te iskazala lični angažman kod drugih zemalja za istu podršku. Izrazila je očekivanje da će nizozemski parlament podržavati BiH slanjem jedinice OS Nizozemske u misiju ALTHEA u BiH.

Helez je razgovarao s i šefom delegacije Turske, generalom Goksel Kahjom o mogućem proširenju saradnje, posebno u oblasti namjenske industrije.

Također, na marginama sastanka, Helez se sastao i s bugarskim ministrom odbrane Dimitrom Stoyanovim te šefovima delegacije Crne Gore i Slovenije.

Svi sagovornici su izrazili nesebičnu podršku BiH na putu ka euroatlanskim integracijama.

– Na kraju radnog dana, u jednoj američkoj bazi u Njemačkoj, ministar Helez je naglasio svoju obavezu, ali i obavezu predstavnika organa vlasti u BiH, na poštivanje i provođenje Zakona o odbrani BiH, tj. na ispunjavanje obaveza za ostvarenje punopravnog članstva u NATO, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane BiH.

Podijeli ovaj članak