Grlić Radman: Očekujem da Dodik doprinese političkoj stabilnosti BiH

1 min. čitanja

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Hrvatske, izrazio je očekivanje da će naša zemlja nastaviti napredak na putu prema Evropskoj uniji do kraja ove godine.

Kaže kako očekuje da će bh. lideri, računajući i predsjednika RS-a Milorada Dodika, doprinijeti političkoj stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

On je, tokom posjete Livnu, razgovarao sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

– Očekujemo od svih relevantnih političkih faktora da do kraja godine ubrzaju evropski put BiH. Nastavak euroatlantskih integracija ključan je za stabilnu i funkcionalnu BiH. U tome će imati punu potporu Vlade RH, rekao je Grlić Radman.

Potom je spomenuo i izbornu reformu.

– Neizostavni dio reformi na putu prema EU jest izmjena Izbornog zakona i ograničenih ustavnih promjena kako bi Hrvati napokon na svim razinama vlasti imali svog legitimnog političkog predstavnika, a što im garantuje Washingtonski i Daytonski sporazum te Ustav BiH, kazao je.

Grlić Radman je odgovorio i na pitanje o podignutoj optužnici protiv Dodika. Odgovor je bio prilično diplomatski.

– Očekujemo od svih političkih aktera da pridonose političkoj stabilnosti i funkcionalnosti BiH s obzirom na iznimno teške geopolitičke prilike koje je izazvala ruska agresija na Ukrajinu, istakao je on.

 

Podijeli ovaj članak