Građani Cazina podigli glas za Azura, za svu našu djecu: “Kad vidim ovu nesreću nedužnog momka, pitam se vrijedi li ostati ovdje i…”

4 min. čitanja

image

Mladi su u petak tražili pravdu u Cazinu/Vahid Ponjević

Građani Cazina i svi koji su došli u ovaj gradić u petak su održali mirne i dostojanstvene proteste na gradskom trgu, u znak podrške mladom košarkašu Azuru Terziću, kojeg su nepoznati počinioci, u noći 2. oktobra, teško povrijedili i ostavili ga da umre iza diskoteke i restorana Advantage, u sklopu tržnog centra.

Pravdanje MUP-a

Iako su okupljeni građani bili mirni, oni su došli pod dojmom nepravde, plašeći se da je BiH dobila još jedan slučaj u rangu Memić i Dragičević, ali ipak u nadi da će se ovaj put u Krajini predmet okončati i pravda zadovoljiti.

Grupe na društvenim mrežama u Krajini gore od navoda upetljanosti policijske i političke vlasti, sukoba interesa proisteklih iz pokroviteljstva nad ovom diskotekom, a koja je i za ovaj vikend bila najavila muziku uživo.

MUP USK-a, u nastojanju da demantuje tvrdnje o neprofesionalizmu u svojim redovima, u petak se oglasio navodeći da su sačinili više od osamdeset službenih zabilješki u sklopu ove istrage, prebacujući dalje teret na Tužilaštvo USK-a, s kojim odavno nije u dobrim odnosima zbog ranijih slučajeva i koruptivnih istraga unutar MUP-a.

Ipak, to ne mijenja činjenicu da je izuzeće lokalne policije tražio otac žrtve, jer joj zbog umiješanosti u veze sa vlasnikom objekta nije vjerovao.

– Ova stvar koja se desila mom sinu ne smije se dogoditi nikome više, pogotovo ne nečijem djetetu. Šaljemo poruku Federalnoj upravi policije i Kantonalnom tužilaštvu da istraju u istrazi. Čekao sam 27 dana, policija u Cazinu ne da nije napravila ništa, nego je samo napravila situaciju gorom nego što je bila. Vjerujem Tužilaštvu i FUP-u, kazao je Azurov otac Saud Terzić.

Na protestnom skupu građani su primijetili i premijera USK-a Mustafu Ružnića, dok gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević nije došao

Dodao je da se njegov sin oporavlja, ali i da se plaši da će ostati paraplegičar.

– Ponosno objavljujemo da su protesti prošli uredu i u punom dostojanstvu. Ovu ćemo bitku dobiti i to je neupitno, a maske su pale, saopćeno je na stranici Azurovih drugova, koja je pozivala građane da se okupe na protestima.

Podršku su dobili sa svih strana, od poznatih sportista, umjetnika i prijatelja Krajine. Ipak, najupečatljivija je bila riječ podrške samohrane majke iz Cazina Fatime Lulić, koja je bez ičije podrške pokrenula servis za čišćenje, koja odgaja svog dječaka i bori se za opstanak i život u ovoj državi, u kojoj očekuje da barem ima pravde.

Vrijedi li ostati?

– Žena sam koja se bori svojim rukama da osigura lijep, čist i siguran život svom sinu. Sad kad vidim ovu nesreću nedužnog momka, pitam se vrijedi li ostati ovdje i gledati kako djeca bogataša i moćnika rade šta im duša hoće a da ne odgovaraju za svoje postupke. Ja dižem glas za Azura, za svoga sina, za svu našu djecu, poručila je Fatima.

Azurovi prijatelji u petak su najavili nastavak protesta za subotu, tačnije šetnju koja počinje u 18 sati ispred Osnovne škole Cazin 2.

Podijeli ovaj članak