Gradačac žaluje sam: Šta rade Vijeće ministara BiH, Vlada FBiH i Vlada TK

2 min. čitanja

Gradske vlasti u Gradačcu donijele su odluku o proglašenju trodnevne žalosti povodom jučerašnje višestrukog ubistva i tragedije, javlja Anadolu.

“Rodbini i prijateljima tragično stradalih sugrađana upućujem najiskrenije saučešće! Molim građane Gradačca da u ovoj teškoj situaciji budemo jedinstveni i dostojanstveni kao što smo bili i u prethodnim razdobljima. Od 12. do 14. augusta na području grada Gradačac na snazi je Odluka o proglašenju trodnevne žalosti“, naveo je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Tokom trodnevne žalosti zastave na javnim ustanovama u Gradu Gradačcu će biti spuštene na pola koplja i neće biti događaja kulturnog i zabavnog karaktera. U ugostiteljskim objektima i javnim ustanovama neće biti emitiranja muzike.

Tri osobe su jučer usmrćene na području Gradačca, u Bosni i Hercegovini, a tri ranjene iz vatrenog oružja. Radi se o punoljetnim osobama. Osumnjičenog Nermina Sulejmanovića (35) iz Gradačca su policijske snage locirale na širem području Gradačca, a on je potom počinio samoubistvo.

Ove informacije potvrdio je Admir Arnautović iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Dodao je da je Sulejmanović iz pištolja usmrtio svoju bivšu suprugu i dva muškarca, oca i sina. Ranio je jednog policajca, te još jednog muškarca i ženu na različitim lokacijama u Gradačcu.

Ipak, ono što najviše upada u oči je da je dan žalosti proglašen samo u Gradačcu.

Poređenja radi, nakon zločina u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu, koji se desio 3. maja, Vijeće ministara BiH je na telefonskoj sjednici, koja je održana dan kasnije donijelo odluku o proglašenju 5. maja danom žalosti i u BiH. Koliko god da je ovakva odluka humana i opravdana, još više boli činjenica da ni Vijeće ministara BiH, ni Vlada FBiH ni Vlada TK još nisu “našli vremena” da proglase dan žalosti u cijeloj državi, ili barem jednom njenom dijelu.

Podijeli ovaj članak