(FOTO/VIDEO) Klanjana dženaza književniku i akademiku Dževadu Karahasanu

Dodaj komentar
3 min. čitanja

U haremu Alipašine džamije u Sarajevu klanjana je dženaza bosanskohercegovačkom književniku, dramatičaru, esejistu i romanopiscu Dževadu Karahasanu.

Na posljednjem ispraćaju ovog akademika pojavio se veliki broj građana. Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Dževad Karahasan je preminuo je 19. maja u 71. godini života kada je izgubio bitku sa opakom bolešću.

Karahasan je jedan od najznačajnijih bh. književnika, čije su knjige prevedene na 17 jezika. Od 2008. bio je domaći član, a od 2012. godine dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Bio je i član Njemačke akademije za jezik i umjetnost.

Danas je održana i komemoracija povodom njegove smrti u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Akademici su biranim riječima govorili o velikom čovjeku i najprevođenijem bosanskohercegovačkom piscu, pored Ive Andrića, kako je o njemu kazao dopisni član Odjeljenja za umjetnost Akademije Mile Stojić.

O priznatom književniku čiji je odlazak izazvao žal među poznavaocima njegovog stvaralaštva i moralnog lika, govorili su dopisni članovi Akademije nauka i umjetnosti BiH Mile Babić te Slobodan Blagojević, kao i Nikola Petrović uime Hrvatskog društva pisaca čiji član je bio i Karahasan.

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu. U rodnom je gradu završio osnovno i gimnazijsko školovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dugi niz godina učestvovao je u uređivanju sarajevske revije za kulturna pitanje Odjek. Rat u BiH 1992. godine zatekao ga je na mjestu profesora, kasnije dekana Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Redovni je profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta Sarajevo, gostujući profesor na univerzitetima u Salzburgu, Innsbrucku, Berlinu (Humboldt-Universitaet) i Baselu, stipendist DAAD Berlin, pisar (Stadtschreiber) grada Graza, fellow na Wissenschaftskolleg zu Berlin, lektor za bosanski, hrvatski i srpski jezik na Slavistici Georg-August Univerziteta Gottingen. Bio je glavni urednik časopisa za teoriju i kritiku umjetnosti Izraz u Sarajevu, zatim, selektor, predsjednik ili član žirija uglednih teatarskih festivala.

Objavio je više od stotinu stručnih radova u časopisima, zbornicima i knjigama o raznim autorima i teorijskim problemima drame, teatra i prozne književnosti. Eseje, pripovijetke i studije objavljivao u gotovo svim uglednim evropskim časopisima u Sarajevu, Ber­linu, Rimu, Parizu, Londonu, Pragu i drugdje. Knjige su mu prevedene na više od petnaest jezika. Dobio je više nagrada za svoj književni rad. Za Istočni divan je 1990. dobio Nagradu za jugoslavenski ro­man godine. Piše drame, romane, pripovjetke, eseje, historiju i kritiku teatra i učestvuje kao pozorišni reditelj. Njegovi pozorišni komadi igraju se u pozorištima širom svijeta. Živi i radi u Grazu i Sarajevu.


Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare