(FOTO) U BiH poništeno 167 diploma, objavljena imena osoba koje su ostale bez zvanja

3 min. ─Źitanja

┬áInspektorat Republike Srpske poni┼ítio je 167 diploma koje je izdala Visoko┼íkolska ustanova ÔÇ×PrometejÔÇť zbog, brane se na fakultetu, tehni─Źke gre┼íke.

– Na osnovu rje┼íenja Republi─Źke inspekcije za prosvjetu i sport, Senat Visoko┼íkolske ustanove ÔÇ×PrometejÔÇť Banjaluka donio je odluku o progla┼íavanju diploma ni┼ítavnim te ispravljanju tehni─Źke gre┼íke,┬ánavedeno je u Odluci ÔÇ×PrometejaÔÇť kojom se poni┼ítavaju diplome.

Na ovom privatnom fakultetu tvrde da su diplome poni┼ítene zbog samo jedne rije─Źi.

Iz ÔÇ×PrometejaÔÇť┬áka┼żu da im je nadle┼żna prosvjetna inspekcija nalo┼żila da otklone nedostatke utvr─Ĺene inspekcijskim pregledom, a odnose se na tehni─Źke nepravilnosti prilikom izdavanja diploma odnosno nenamjerne gre┼íke administrativnog osoblja, gdje je studentima u obrascu diplome izostavljena jedna rije─Ź ÔÇ×vrsta studijaÔÇť (strukovni) iako je, kako ka┼żu, sasvim vidljivo iz ste─Źenog zvanja┬áÔÇ×strukovni specijalista in┼żenjer saobra─çajÔÇť┬áda je rije─Ź o strukovnom studiju.

ÔÇ×PrometejÔÇť tu┼żio Ministarstvo visokog obrazovanja

– ┼áto se ti─Źe studenata koji su upisali studije ┼íkolske 2014/2015 godine, a koji su zavr┼íetkom studija zakonski stekli zvanje ÔÇ×diplomirani in┼żenjer saobra─çajaÔÇť, prosvjetna inspekcija je izdala nalog da se studentima dodijeli zvanje ÔÇ×strukovni specijalista in┼żenjer saobra─çaja, ka┼żu u ÔÇ×PrometejuÔÇť.

Prema njihovim rije─Źima, Zakon o zvanjima koja se sti─Źu zavr┼íetkom visokog obrazovanja stupio je na snagu po─Źetkom maja 2014. godine, a Pravilnik o listi strukovnih, akademskih i nau─Źnih zvanja, objavljen je u Slu┼żbenom glasniku 29. decembra 2014. godine, a na snagu stupio u januru 2015. ne mo┼że se, smatraju, primijenjivati za studijske programe, odnosno za studente upisane u ┼íkolsku 2014/2015. nego za studente upisane u ┼íkolsku 2015/2016 godinu, pi┼íe Capital.ba.

┬áZbog┬á neosnovanog naloga prosvjetne inspekcije, Visoka ┼íkola ÔÇ×PrometejÔÇť podnijela je tu┼żbu protiv Ministarstva za nau─Źnotehnolo┼íki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono dru┼ítvo RS, naglasili su u ÔÇ×PrometejuÔÇť.

Tvrde da tokom vr┼íenja kontrole od strane prosvjetne inspekcije, nije utvr─Ĺeno bilo kakvo krivi─Źno djelo od strane Visoke ┼íkole ÔÇ×PrometejÔÇť.

S druge strane, prema informacijama portala┬áCAPITAL┬áInspektorat RS se o svim aktivnostima vezanim za nadzor u Visokoj ┼íkoli ÔÇ×PrometejÔÇť planira oglasiti narednih dana.

Ovo nije prvi put da je ÔÇ×PrometejÔÇť na meti inspekcijskih i istra┼żnih organa. Fakultet je bio obuhva─çen akcijom ÔÇ×KlasterÔÇť koju je sprovodila Dr┼żavna agencija za istrage i za┼ítitu (SIPA) tokom koje je uhap┼íeno deset osoba, a zbog sumnje u izdavanje la┼żnih diploma i niza drugih nezakonitosti.

Podijeli ovaj ─Źlanak