(FOTO) Trojka, SNSD i HDZ usaglasili set zakona od velikog značaja za evropski put

2 min. čitanja

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto nakon održanog sastanka lidera stranaka državne koalicije u zgradi Parlamenta BiH saopštila je da su na sastanku uspjeli usaglasiti nekoliko zakona koji su od velikog značaja za evropski put BiH.

Predloženo je da se formiraju radne grupe koje će raditi na nacrtima zakona iz oblasti pravosuđa. Na nivou Vijeća ministara će se formirati radne grupe koje će podrazumijevati predstavnike izvršne vlasti.

“Čim se svi zakoni usaglase, a sad su dobrim dijelom usaglašeni, uputit će se u parlamentarnu proceduru”, rekla je ona.

Krišto je poručila da lideri nastavljaju razgovore te da će uslijediti sastanak na ovom nivou čiji će domaćin biti predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, a koji će se održati prije zakazane sjednice.

“Na tom sastanku bismo trebali utvrditi sve što je danas dogovoreno i na kojem bi se utvrdio dnevni red kako bi se usvojili svi zakoni koji su potrebni svima nama i kako bismo ubrzali evropski put”, rekla je.

Krišto je saopštila da će se za 22. august zakazati sjednica Zastupničkog doma PS BiH na kojoj će se zakoni uputiti u proceduru.

Nakon sastanka se obratio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, koji je poručio da nema alternative razgovoru i kada nema saglasnosti oko nekih stvari.

– Mi smo uspjeli usaglasiti jedan set evropskih zakona, koji bi trebao ići na narednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji ukoliko bude usvojen smatramo da pravimo veliki iskorak ka kandidatskom statusu BiH – rekao je Nikšić.

Naglasio je da će prije te sjednice imati još jedan sastanak kako bi utvrdili još jednom sve što su dogovorili, kako bi to imalo prohodnost.

– Učinit ćemo sve, to smo jedni drugima obećali i zbog toga ćemo prije te sjednice imati još jedan sastanak na kojem ćemo to probati da još jednom utvrdimo. To bi bila poruka i Evropskoj uniji da smo spremni raditi na ispunjavanju 14 prioriteta za članstvo u EU – kazao je Nikšić.

Podijeli ovaj članak