(FOTO) Slažu se postizborne kockice – Pogledajte kako će izgledati državni i entitetski parlamenti te koliko su fotelja osvojile stranke

7 min. čitanja

Nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate oktobarskih izbora, jasno je i ko će sjesti u udobne poslaničke fotelje svih nivoa vlasti. U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji čine 42 poslanika – 28 iz Federacije BiH i 14 iz Republike Srpske, SDA će imati ukupno devet poslanika. Iz Federacije BiH imat će sedam direktnih i jedan kompenzacijski, te jedan kompenzacijski mandat iz RS-a.

Manje mandata

Koalicija koju predvodi HDZBiH osvojila je jedno mjesto manje nego 2018. godine – pripala su joj četiri mjesta – tri direktna i jedan kompenzacijski mandat.

Ko će biti u vlasti i ko će s kim koalirati

Nakon mjesec konačno je poznato ko će i koliko mjesta imati u svim parlamentima u Bosni i Hercegovini. U udobnim i izuzetno dobro plaćenim foteljama novog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sjedit će predstavnici 14 političkih partija. Ono što još nije kristalno jasno jeste ko će biti u vlasti i ko će s kim koalirati. Iako je lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio razgovore o formiranju vlasti u sedmici iza nas, to se nije dogodilo. Sve je ostavljeno, kako saznajemo, nakon sjednice stranačkog Predsjedništva zakazane za ponedjeljak. 

SDPBiH će ovaj mandatni period imati pet direktno izabranih poslanika. Željko Komšić – Za građansku državu – DF/GS osvojio je tri mandata – dva direktna i jedan kompenzacijski. Tri mandata pripala su i stranci Narod i pravda – jedan direktni i dva kompenzacijska. Naša stranka ima dva mandata – po jedan direktni i kompenzacijski. Isto toliko mandata ima i NES – Za nove generacije. Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad osvojila je jedan direktni mandat.

Stranke okupljene oko sarajevske trojke poručuju da neće u vlast sa SDA, a usaglasile su tekst Sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima u BiH

SNSD će u Predstavničkom domu državnog Parlamenta u novom sazivu imati šest poslaničkih mandata i svi su direktni. SDS je osvojio dva direktna mandata. PDP će imati isti broj poslanika, s tim da ovoj stranci pripada jedan direktni mandat te jedan kompenzacijski. Po jedan kompenzacijski mandat imaće Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, Demos, te Ujedinjena Srpska.

U Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koji broji 98 poslanika, najviše predstavnika imaće SDA – 26, od kojih 21 direktan, te pet kompenzacijskih mandata. Za jedan mandat slabiji je to rezultat u odnosu na izbore održane 2018.


image

U Predstavničkom domu FBiH najviše poslanika ima SDA, a slijedi je SDP

U narednom četverogodišnjem mandatu SDPBiH imaće 15 mjesta – 11 direktnih i četiri kompenzacijska mandata. I ova stranka ima jedan mandat manje u odnosu na prošle izbore. Isti broj mandata imaće i HDZBiH sa partnerima. Od 15 mandata ova koalicija ima 12 direktnih mandata i tri kompenzacijska. No, i HDZ bilježi mandat manje. Željko Komšić – Za građansku državu – DF/GS imaće ukupno 12 mandata, deset direktnih i dva kompenzacijska. Rezultat je popravljen za dva mandata. Koalicija Povjerenje, koju čine NiP i SPUBiH, imaće sedam mandata – tri direktna i četiri kompenzacijska. Naša stranka u ovom domu u naredne četiri godine ima šest poslanika – dva direktna mandata i četiri kompenzacijska. NES – Za evropsku BiH je osvojio pet mandata – četiri direktna i jedan kompenzacijski. Stranka za BiH imaće četiri poslanika – dva direktno izabrana i dva sa kompenzacijske liste. Tri direktna mandata imaće HDZ 1990. Po jedan direktni mandat imaju PDA, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, HRS, HNP i Pomak.

Nove stranke

Sa 29 osvojenih mandata SNSD će ponovo biti najbrojnija stranka u Narodnoj skupštini RS-a, koju čine 83 poslanika.


image

Sa 29 osvojenih mandata, SNSD će ponovo biti najbrojnija stranka u NSRS-u

Ova stranka osvojila je 27 direktnih mandata i dva kompenzacijska. Na izborima održanim prije četiri godine SNSD je dobio jedno mjesto manje. SDS sa osvojenih 13 direktnih mandata ostaje druga po snazi stranka u RS-u. No, to je i stranka koja je u ovom izbornom ciklusu ostvarila lošiji rezultat. Tri mandata manje. Prema potvrđenim izborima CIK-a BiH, PDP ima osam poslanika – šest je direktnih mandata i dva kompenzacijska. Ukupan rezultat pokazuje mandat manje u odnosu na 2018. Mandate u NSRS-u imaće i Socijalistička partija Petar Đokić-NDP -SNP, a pripalo im je ukupno pet direktnih mandata. Pokret za državu je osvojio pet mandata – tri direktna i dva kompenzacijska.

DEMOS je, također, osvojio ukupno pet mandata – tri direktna i dva kompenzacijska. Ujedinjena Srpska ima četiri mandata – tri direktna i jedan kompenzacijski. U NSRS ulaze i nove stranke. Za Pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića imaće četiri poslanika – po dva direktno izabrana i dva sa kompenzacijske liste. Četiri direktna mandata osvojio je DNS. Narodna partija Srpske-Darko Banjac-PUS-Prva SDS imaće tri mandata – jedan direktni i dva kompenzacijska. SPS-Goran Selak imaće u NSRS-u tri poslanika s kompenzacijske liste.

CIKBiH je u petak uvečer dao upute za popunjavanje Doma naroda FBiH. Očekuje se da HNK daje 9 delegata: 5 iz reda hrvatskog naroda, dva iz srpskog te po jedan iz reda Bošnjaka i Ostalih. Iz ZHK-a četiri Hrvata, a Bošnjaci, Srbi i Ostali daju po jednog delegata. U Kantonu 10 Hrvatima pripadaju tri mjesta, Srbi daju četiri delegata, a Bošnjaci i Ostali po jednog. SBK daje četiri delegata iz reda hrvatskog naroda, dva Bošnjaka, te po jednog Srbina i delegata iz reda Ostalih. USK daje tri Bošnjaka, tri iz reda Srba te po jednog iz reda Hrvata i Ostalih. ZDK daje četiri delegata Bošnjaka, dva Hrvata, dva Srbina i jednog Ostalog. Iz BPK-a Bošnjaci, Srbi, Hrvati ostaju na po jednom delegatu, koliko će imati i Ostali, a identično važi i za PK. Iz TK-a ide pet bošnjačkih delegata, jedan iz reda hrvatskog naroda, tri Srbina i jedan Ostali. Kanton Sarajevo u Parlament FBiH daje četiri delegata iz reda Bošnjaka, pet Srba, jednog Hrvata i dva iz reda Ostalih.

Podijeli ovaj članak