(FOTO i VIDEO) Protest građana ispred Parlamenta BiH – “Tražimo naše pravo na život”

2 min. čitanja

Nekoliko desetina građana i članova nevladinih organizacija okupili su se danas ispred zgrade Parlamenta FBiH kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo potezom Vlade FBiH.

Vlada FBiH, naime, nije prihvatila prijedlog parlamentarnog odbor za ekonomsku i finansijsku politiku, koji je u martu ove godine zatražio da se prilikom rebalansa budžeta usvoji budžetski zahtjev Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Riječ je o zahtjevu na osnovu kojeg bi bila osigurana dodatna sredstva koja su potrebna za djelovanje Fonda solidarnosti FBiH.

Sve to bi, kao krajnji cilj, osiguralo dodatna sredstva za liječenje teško oboljelih pacijenata u FBiH.

Enida Glušac, predsjednica Udruženja “Renesansa”, kazala je kako su se građani danas okupili na ulici kako bi tražili osnovna prava u vidu prava na lijek i prava na život.

– Pacijenti koji su u teškoj životnoj situaciji, koji su teško oboljeli nemaju adekvatno liječenje. Nedostaju im citostatici, trenutno imamo 209 žena oboljelih od metastatskog karcinoma dojke koje su na listama čekanja za lijek koji im znači život, rekla nam je Glušac.

U problemima su i ostali pacijenti kojima su dijagnosticirana druga teška oboljenja.

– I ostali pacijenti se suočavaju sa drugim problemima, sa nedostatkom lijekova iz razloga što Fond solidarnosti odnosno Zavod zdravstvenog osiguranja nema doovljno sredstava da bi obezbjedio sve neopohodne lijekove za teške pacijente. A to je sve zbog dugovanja Vlade FBiH prema Zavodu, kazala je.

Izrazila je nadu da će Vlada FBiH imati sluha za njihove probleme.

– S obzirom da se sutra održava sjednica Vlade, danas smo se okupili da vidimo da li će shvatiti naš problem. Mi zahtijevamo da se na sutrašnjoj sjednici Vlade razgovara o ovom našem problemu, poručila je Glušac.

Podijeli ovaj članak