(FOTO) Građani se okupljaju kod zgrade OHR-a: Očekuje se mnogo veći broj nego prošli put

2 min. čitanja

Građani su počeli da se okupljaju u blizini zgrade OHR-a ispred koje će se u 17h održati protesti zbog nametnutih odluka o izbornom zakonu visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Proteste je organizirala neformalna grupa građana. Razlog skupa je nametanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH koje je na dan Općih izbora nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Protesti su zakazani za danas u 17 sati, a prilikom najave na društvenim mrežama su naveli da će zahtijevati od Schmidta da primi građane i organizatore na sastanak te su kratko poručili: “Ili povlačenje odluke ili smjena Christiana Schmidta”.

Nihad Aličković, jedan od organizatora, u izjavi za Oslobođenje, pozvao je građane da i ovoga puta izađu na proteste i dokažu, kako kaže, “da nisu robovi”.

– Mnogi su me pitali da li postoji mehanizam za smjenu visokog predstavnika u slučaju da ne povuče svoju odluku i da mi izrazimo takvu želju, rekao sam da ako ne postoji taj mehanizam, onda se možemo smatrati robovima i imamo čovjeka koji možemo donositi odluke na koje ne možemo utjecati. S obzirom da, hvala Bogu, postoji mehanizam njegove smjene ili poništenja odluka, to znači da smo ipak slobodna država, slobodan narod i da se trebamo buniti. Očekujemo mnogo veći broj građana nego prošli put, a iz OHR-a nas još niko nije kontaktirao iako u narednih nekoliko sati planiramo dostaviti naš zahtjev za prijemom i to ćemo tokom protesta i naglašavati, poručio je Aličković.

Protesti su i ranije održani krajem jula i početkom septembra kada su građani Schmidtu poručili da je “dosta bilo ponižavanja i podjela”

Podijeli ovaj članak