(FOTO) Borenović objavio Borrellovo pismo: Dodik laže, BiH se pridružila sankcijama Rusiji

4 min. čitanja

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, održao je danas press konferenciju na kojo je javnosti predstavio dokaze za tvrdnju da je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

– Moj osnovni motiv zašto sam kao poslanik izabran od naroda insistirao na pitanju da li se BiH pridružila sankcijama protiv Rusije jeste da dođeno do istine, bez obzira na moj stav koji je dobro poznat, a to je da pokušamo ostati što više neutralni i van radara velikih sila, rekao je Borenović.

Ističe da je odgovor o uvedenim sankcijama dobio od Josepa Borrella koji mu je, za razliku od domaćih političara, odgovorio u roku od nekoliko dana.

– U prošlom mandatu sam tražio odgovore od predsjedavajućeg Tegeltije i ministrice Turković, u ovom od predsjedavajuće Krišto i ministra Konakovića, ali institucije su odbile da odgovore na pitanje poslanika čitavu godinu. Za razliku od ovih domaćih vladajućih elita koje šute, u roku od nekoliko dana sam dobio odgovor od gospodina Borrella koji je vrlo konkretan i koji me uputio na zvanične dokumente EU o pridruživanju BiH protiv Ruske Federacije, kazao je on.

Kaže kako se Bosna i Hercegovine pridružila svim odlukama i svim izjavama visokog predstavnika osim u jednom slučaju.

– A istina je takva da je jasno navedeno da je BiH značajno povećala svoju usklađenost za zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, posebno uskladivši se sa izjavama i restrikrivnim mjerama nakon, kako kaže Borrell, ratne agresije Rusije na Ukrajinu, te da se procenat opće usklađenosti povećao za više od tri puta. Potvrđeno mi je da se BiH uskladila sa mjerama EU i Generalne skupštine UN-a prilikom glasanja o relevantnim rezolucijama vezano za agresiju Rusije na Ukrajinu i glasala za suspenziju Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a. Jasno je rekao da se BiH pridružila svim odlukama i svim izjavama visokog predstavnika, osim u jednom slučaju. Taj slučaj je, kako smo istražili, jer očigledno moramo i istraživati jer nemamo odgovore od institucija, izjava o godišnjici pada malezijskog aviona, što su povezali sa sadašnjim dešavanjima u Ukrajini, istakao je Borenović.

Poručuje kako je Srbija jedina zemlja koja se nije pridružila sankcijama Rusiji, te da je to jasan pokazatelj stavova srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Borenović je rekao da se SNSD i Milorad Dodik ne mogu “amnestirati”, s obzirom da su oni dio vlasti koja je prihvatila pridruživanje sankcijama.

– Ne može on da se skloni odgovornosti, jer u kontinuitetu, i u prošlom i u ovom mandatu, čine vlast. I Dodik i Cvijanović, kao članovi Predsjedništva BiH zaduženi su i odgovorni za vanjsku politiku u kojoj učestvuju kao predstavnici Republike Srpske, rekao je on.

U zaključku svog obraćanja, on je poručio kako predsjednik RS-a Milorad Dodik laže.

– Ovdje je očigledno dozvoljeno lagati i hoću jasno da kažem: Milorad Dodik laže. On se poigrava sa emocijama naroda. Da li to radi zato što nije bio sposoban da o ovim stvarima u Predsjedništvu BiH postigne konsenzus ili namjerno jednu stvar priča pred kamerama, a drugu radi, to je već drugo pitanje. Ali od EU, čijim sankcijama se BiH pridružila, dobio sam vrlo konkretan odgovor, kazao je Borenović.

Podijeli ovaj članak