FBiH bogatija za 107 policajaca: “Ne smijete pognuti glavu pred nepravdom”

3 min. čitanja

Na prigodnoj svečanosti u Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP-a) danas je promovirana 40. generacija polaznika za početni čin “policajac“, a obuku je uspješno okončalo 107 polaznika koji će biti angažirani u sklopu MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Sudionike svečanosti pozdravio je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, koji je uz čestitke upućene kadetima, izrazio očekivanje da će znanje i vještine koje su stekli na Policijskoj akademiji FMUP-a staviti u funkciju odgovornog izvršavanja dužnosti i kreiranja boljeg sigurnosnog okruženja.

– Kao budući policajci trebate da budete odgovorni, pravedni, hrabri i uspješni u borbi protiv svih oblika kriminala, a naročito korupcije kao najveće pošasti našeg društva. Ne smijete pognuti glavu pred nepravdom, niti nijemo gledati kako se drugi, kršeći zakon, enormno bogate – istaknuo je Čampara.

Istovremeno, pozvao je kadete da ne dozvole da se bilo kakve i bilo čije politike miješaju u njihov rad, kao i da svoj posao obavljaju nepristrasno i profesionalno, te da vlastitim primjerom pruže nadu u bolju budućnost zemlje, njenih naroda i građana.  

Čestitke istim povodom uputio je i v.d. direktora Policijske akademije FMUP-a Nusret Beširević, naglašavajući kako je cilj ove obrazovne ustanove da djeluje u skladu sa standardima koji vrijede u zemljama Evropske unije.

Pritom je potcrtao kako treba uvijek imati na umu ulogu i misiju policije – da štiti ustavni poredak i garantira ličnu i imovinsku sigurnost građana.

– Svjesni smo da je Policijska akademija embrion policijske obuke, mjesto gdje budući policijski službenici stiču osnovna policijska znanja i vještine, te prolaze određene specijalističke obuke – kazao je Beširević, potcrtavajući spremnost ove institucije da odgovori na sve zahtjevnije sigurnosne izazove, rizike i prijetnje.

Na značaj obrazovanja i obuke policijskih kadrova ukazao je i šef Odsjeka za edukaciju Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Damjan Vidović, podsjećajući kako je policijski posao odgovoran i težak, ali i častan poziv.

Uz čestitke polaznicima 40. generacije za uspješno završenu obuku, Vidović ih je pozvao da vlastiti posao obavljaju časno i pošteno u skladu sa zakonom i da tako, na najneposredniji način, doprinesu jačanju vladavine prava u BiH.

Uime polaznika sudionike svečane promocije pozdravila je kadetkinja 40. generacije Samira Rahić, izražavajući zahvalnost svima koji su doprinijeli uspješnom okončanju osnovne policijske obuke.

Istovremeno, istaknula je spremnost ove generacije da časno, odgovorno i profesionalno služe društvenoj zajednici i građanima, te da se maksimalno angažiraju na kreiranju sigurnog okruženja za sve.

Na ceremoniji, koja je počela intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, uručene su diplome svim polaznicima koji su ‘prošli‘ sve testove i uspješno okončali veoma zahtjevnu policijsku obuku, prenoi Fena.

Podijeli ovaj članak