Evo šta je Nizama rekla u policiji 5 dana prije nego što ju je Nermin brutalno ubio: Žalio se na hranu

5 min. čitanja

Nakon što je danas predsjednica Općinskog suda Gradačac Slobodanka Kojić održala novinsku konferenciju na kojoj je pokušala objasniti zašto sutkinja Lejla Numanović nije donijela odluku o određivanju mjera ubojici iz Gradačca Nerminu Sulejmanoviću na osnovu prijave PU Gradačac, Avaz je objavio izjavu ubijene Nizame Hećimović koju je dala policiji u Gradačcu 4. jula ove godine.

Kojić je na novinskoj konferenciji rekla da je policija tražila mjere zabrane prilaska, ali da nije dostavila dokaze. Navodi da su dostavljene samo službene zabilješke iz kojih se ne mogu utvrditi detalji nasilja jer, kako kaže, nisu navedeni.

“Pretukao me zbog neukusne hrane”

U izjavi koju je objavio Avaz, Nizama Hećimović navodi da je pretučena 3. jula oko 19.30 u obiteljskoj kući Nermina Sulejmanovića zbog, kako je navela, neukusne hrane. “Nermin se žalio na hranu da mu nije ukusna”, izjavila je.

Ubijena žena izjavu je dala u policijskoj postaji u Gradačcu.

U izjavi dalje navodi:

“Kao nevjenčana supruga želim koristiti blagodati zakona, ne želim davati izjavu o navedenom događaju koji sam prijavila dana 4. jula, ali želim da se mom nevjenčanom suprugu izreknu mjere zabrane prilaska meni, uznemiravanja, dok se situacija oko našeg djeteta ne riješi putem nadležnih institucija, a ja više ne želim živjeti sa Sulejmanović Nerminom, izašla sam iz njegove kuće s djetetom, a imajući u vidu da je Nermin nasilna osoba, prijetio je pozivima da se vratim što prije i da će me naći gdje god se nalazim, tako da se ja bojim njegovog prisustva. To je sve što imam izjaviti”, napisala je tada Nermina.

Bilješke policije imale greške?

Predsjednica Općinskog suda Gradačac Slobodanka Kojić danas je rekla da sutkinja Numanović nije prihvatila policijsku zabilješku kao dokaz jer se bilješka kakvu su poslali ne može prihvatiti kao dokaz. Kojić je iščitala službenu bilješku u kojoj su, kako je rekla, vjerojatno pobrkani datumi pa se navodi da je ista načinjena 27.7.2023., da je nasilje bilo s 3. na 4. augusta 2023., pa da je Sulejmanović saslušan 4.8.2023.

U bilješki se navodi kako je Nizama Hećimović prijavila svog nevjenčanog supruga za napad koji se dogodio 3. na 4. kolovoza u obiteljskoj kući iz koje se odselila, a da je Sulejmanović potom uputio niz prijetnji, zbog čega je ugasila telefon kako ne bi primala poruke.

Potom se navodi da su policijski službenici otišli po navedenoj prijavi, pronašli Sulejmanovića koji je negirao navode prijave i izjavio da Nizami nije upućivao nikakve prijetnje niti je imao ikakav kontakt s njom, o čemu je upoznat istražitelj OKP PU Gradačac.

“Jel‘ vi vidite išta iz ove službene zabilješke?” upitala je Kojić i dodala kako ne zna na osnovu čega su napravili ovakav zahtjev kada nisu napravili ni zapis ozljeda i događanja koje je, pretpostavlja, iznijela Hećimović, prenosi Avaz.

Podatak o ranijem kažnjavanju nije dostavljen

Na pitanje novinara zbog čega se inzistiralo na visokim standardima suda kada je riječ o osobi s ranijim kriminalnim dosjeom, odgovara:

“Nema kod suda visokih standarda. Nešto prihvatite kao dokaz ili ne prihvatite. Točno je da je Sulejmanović Nermin poznat pravosudnim organima u periodu 2006-2009, ja sam mu sudila kao sutkinja i odredila mjeru pritvora.

Ali u spisu nije bio izvod iz kaznene evidencije, iz spisa policije proizlazi da on nije nikada kažnjavan. Mora postojati izvod iz kaznene evidencije koji ima policijska uprava da bi se sudu stavilo do znanja o kakvoj osobi se radi” kazala je Kojić.

Navela je i kako je sutkinja odnijela rješenje o obustavljanju postupka zbog nedostatka dokaza te da su o tome obaviještene sve strane postupka, uključujući i Nermina Sulejmanovića.

Novinarima je rekla kako nema informaciju da je VSTS pokrenuo disciplinski postupak protiv sutkinje Numanović. Ona je trenutno na bolovanju i jako je lošeg psihičkog stanja nakon svega.

Podijeli ovaj članak