Energoinvest objavio kada će građani u FBiH saznati novu cijenu plina

2 min. čitanja

S obzirom na to da se cijene plina na tržištu mijenjaju više puta tokom godine, prema cijeni nafte, po naftnoj formuli, a pošto je cijena nafte značajno rasla, tako raste i cijena plina, poručuju iz Energoinvesta

Kompanija Energoinvest se oglasila saopćenjem za javnost povodom informacija o cijeni prirodnog gasa za građane Bosne i Hercegovine.

Ova kompanija uvoznik je plina za Federaciju BiH, te su kazali kako će nova cijena plina biti poznata početkom oktobra, jer trenutna cijena vrijedi do kraja trećeg kvartala, odnosno do 30. septembra

– Energoinvest konstano pravi analize i modele mogućih situacija, ali davanje tačnih informacija o cijenama u budućnosti prije nego što nam to potvrdi Gazprom  nije moguće zbog svih poznatih okolnosti, ali prema svim prognozama i dalje se očekuje rast cijena, saopćili su iz Energoinvesta.

Tržišne cijene plina su na TTF gasnoj platformi, prema tvrdnjama iz Energoinvesta, zuzetno promjenljive i za nekoliko puta su veće od cijena koje mi imamo.

– Nakon što dobijemo nove cijene od Gazproma blagovremeno ćemo obavijestiti javnost, kazali su.

Podsjetili su da se cijena plina formira na osnovu kretanja cijene nekoliko elemenata, a ponajviše nafte.

– Novu cijenu ćemo dobiti početkom oktobra i bit će izračunata na već spomenuti način. S obzirom na to da se cijene plina na tržištu mijenjaju više puta tokom godine, prema cijeni nafte, po naftnoj formuli, a pošto je cijena nafte značajno rasla, tako raste i cijena plina, poručuju iz Energoinvesta.

 

Podijeli ovaj članak