Platforma Mladi evropski ambasadori (YEA): Mi smo budućnost i donosimo promjene

7 min. čitanja

Platforma Mladi evropski ambasadori (YEA) je kreativna mreža mladih aktivista zapadnog Balkana koji dolaze iz različitih sredina, a čija je zajednička vizija da je zapadni Balkan ujedinjen u svojoj različitosti, mjesto gdje svi uče jedni o drugima, prvenstveno o Evropskoj uniji.

Može i bez stranke

Kažu nam kako im mreža daje priliku da brojna iskustva i mogućnosti koje pruža EU prenesu vršnjacima širom regiona, kroz bolje informisanje, podršku i nove prilike. Mladi ambasadori su slika najboljeg što nudi region, ponosno predstavljaju svoje zemlje na brojnim aktivnostima, konferencijama, umrežavanjima i putovanjima, a izabrani su zbog talenta, aktivizma, angažmana u lokalnim zajednicama, želje za unapređenjem vještina i promocijom evropskih vrijednosti.

Jedan od njih je i Aljoša Palija iz Kozarske Dubice, trenutno na Diplomatskoj akademiji pri MVP-u Srbije. Kaže da je njegov glavni motiv “sama pomisao da se može učestvovati u omladinskoj politici pri državama na zapadnom Balkanu a da to ne mora biti uz pomoć članstva u političkim strankama”.

– Promjene su moguće i potrebne, naročito što se u BiH već 30 godina održava status quo o pitanju većine bitnih aspekata za funkcionisanje države koja opstaje hibridno i uz pomoć spoljnopolitičkog faktora. Nažalost, većina mladih misli da ne može ništa promijeniti, ali se ipak nadam da ćemo uspjeti pokrenuti veći broj foruma, konferencija i panela, gdje bismo mogli razmijeniti mišljenja u vezi s glasanjem na oktobarskim izborima, kaže Aljoša, koji je u YEABiH od novembra 2021.

Džulisa Otuzbir rođena je u Novom Travniku, diplomirala je međunarodne odnose i diplomatiju na Univerzitetu u Sarajevu, a studirala je i u Lisabonu. Mladi evropski ambasador postala je prije dvije godine, a jedna je od No Hate ambasadora pri Vijeću Evrope. YEA mreža je privukla zbog brojnih prilika za učenje i usavršavanje kroz praktično djelovanje, kao i studijska putovanja “što, nažalost, našem formalnom obrazovanju nedostaje”.

– Dosad sam učestvovala u brojnim edukacijama i treninzima, te predstavljala BiH na regionalnim i evropskim konferencijama. S obzirom na to da sam se dugo bavila aktivizmom, želja mi je bila da kroz mrežu proširim područje djelovanja, mrežu prijateljstava i partnerstava, te time aktivističko djelovanje podignem na novi nivo. Samim postojanjem i zajedništvom rušimo brojne barijere i iznova dokazujemo kako mladi ljudi iz svih krajeva BiH, kada se udruže, mogu napraviti sjajne stvari i revolucionarne promjene. One će se sigurno desiti nakon izbora, pitanje je samo u kojem omjeru, tvrdi Džulisa.

Anastasija Đorđa Bosančić govori da je bila oduševljena kada je vidjela da je inicijativa za mlade evropske ambasadore stigla na zapadni Balkan, a fokusirala se na ljudska prava, zaštitu životne sredine i EU integracije BiH.

– Jako cijenim što se glas mladih uzima u obzir pri donošenju odluka, implementaciji projekata, te što nas pozivaju na razgovore s najvišim EU čelnicima, a učestvujemo i u pregovorima, konferencijama, panelima. Naša snaga je u tome što dobrim primjerom utičemo na naše vršnjake. Bh. politički autoriteti trebali bi usvojiti praksu međunarodnih kolega i da nas uzimaju za relevantne i korisne savjetnike, jer smo mi ti koji će nositi budućnost ove države, a naša perspektiva može biti pozitivna i svježa promjena koja će voditi ka prosperitetu. Pozivam mlade da se obrazuju, da putuju i stečeno znanje prenose u BiH, te da ne okreću leđa problemima, već da budu aktivni i daju sve od sebe da doprinesu rješenjima, poručuje Anastasija.

Pozitivne promjene

Hana Kunić iz Jajca je bachelor međunarodnih odnosa i diplomatije, ali i studentica prava. Dio je mreže od 2021, te potpredsjednica AIESEC-a u BiH.

– Smatram da mladi evropski ambasadori imaju veliku čast, ali i odgovornost da svojim primjerom potiču mlade na pozitivne promjene u svojim zajednicama. Mladi su najveći resurs koji BiH posjeduje, stoga nastojimo biti nosioci pozitivnih promjena u zemlji, poručuje Hana.

Ovogodišnji poziv za nove članove Mreže mladih evropskih ambasadora bio je otvoren do 30. juna, a kandidati su morali snimiti jednominutni video i dati odgovor na pitanje “Šta me čini pravim kandidatom za YEA mrežu?”, kaže za Oslobođenje Armin Poljak (YEA), državni koordinator za BiH.

– Organizirano je online glasanje, gdje je svaki kandidat imao zadatak prikupiti što više glasova na svojoj aplikaciji. Krajem augusta je glasanje završeno, a tad je po 20 najboljih iz svakog dijela zapadnog Balkana ušlo u finalni krug ocjenjivanja koje još traje, napominje Armin, Sanjanin koji je student druge godine postdiplomskog studija na Fakultetu društvenih znanosti u Ljubljani.

Dodaje da mreža želi pružiti doprinos dijalogu o različitim temama, kao i podršku jačanju građanskog aktivizma. Armin podsjeća da YEA postoji od 2020. i dio je Regionalnog komunikacijskog programa EU za zapadni Balkan.

Sarajka Dragana Vučković profesorica je istorije i uskoro magistar demokratije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi pri zajedničkom interdisciplinarnom programu univerziteta u Sarajevu i Bolonji, kao i magistar međunarodnih odnosa Univerziteta u Banjoj Luci.

– Iskreno se trudim da svojim primjerom budem “promjena koju želim vidjeti u svijetu.” Dosad smo realizovali više uličnih akcija, projekata regionalne saradnje i učestvovali na konferencijama i sastancima s visokim zvaničnicima EU na poboljšanju položaja mladih. Izdvojila bih YEA Karavan u martu ove godine, koji je podrazumijevao posjete svim državama Balkana koje nisu dio EU, kao i druženja s članovima tamošnjih omladinskih organizacija, kaže Dragana i dodaje da vjeruje da mladi imaju veliki značaj u procesu odlučivanja.

Pravo glasa

– Ako se prisjetimo Brexita, doći ćemo do podatka da su svi mladi koji su tada glasali bili za ostanak Velike Britanije u EU, a nisu svi iskoristili pravo glasa, tako da nastojimo afirmisati vršnjake na Balkanu kako bi aktivnije učestvovali u procesima odlučivanja, ističe Dragana.

Narednog mjeseca će se znati ko su novi evropski omladinski ambasadori, jer će mreža dobiti još 60 članova.

Podijeli ovaj članak