Emrić poručio Plenkoviću: Otvorite oči i spasite prirodne ljepote od najopasnijeg otpada i otrova

2 min. čitanja

Državni parlamentarac NES-a Jasmin Emrić je još jednom pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska odustane od odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, odnosno kod granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Emrić je na društvenim mrežama objavio fotografije područja na kojem se namjerava skladištiti spomenuti otpad iz Nuklearne elektrane Krško, a nakon što je Plenković izjavio da je riječ o brdovitom i nenaseljenom području.

– Očigledno da on to gleda drugačijim očima. Otvorite oči i spasite prirodne ljepote ovih mjesta i cijele regije od najopasnijeg otpada i otrova. Spasimo prirodne ljepote Une i Pounja. Ovdje nema mjesta otpadu i otrovu. Ovdje stanjuje ljepota i sklad. Pozivam na razum i pravdu. Probudimo se, jer još nije kasno. Dužni smo to generacijama koje dolaze iza nas, poručio je Emrić.

Podsjećamo, Plenković je nakon zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Vijeća ministar Bosne i Hercegovine u Zagrebu ranije ove sedmice izjavio da je riječ o bezopasnom otpadu.

Uvjeravajući u to, kazao je da “kada bi neko stajao 365 dana 24 sata ispred zida odlagališta ne bi primio nikakvo zračenje. Bio bi znatno manje ozračen od zračenja tokom leta iz Evrope u Ameriku”.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac (SNSD) je poslije spomenute sjednice istakao da Bosna i Hercegovina nije pristala na prijedloge zaključaka po ovom pitanju, nazivajući ih neistinitima. Najavio je lobiranje Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji za stavove Bosne i Hercegovine po ovom pitanju.

Podijeli ovaj članak