Emotivno izrazio koliko mu je stalo / Šabić El-Rayyes razgovarala sa Bidenom o BiH: Komentarisao je i strahove o ponavljanju genocida

3 min. čitanja

Amra Šabić El-Rayess, profesorica na njujorškom Columbia Univerzitetu, prisustvovala je govoru američkog predsjednika Joe Bidena, na kojem je govorio o američkim ulaganjima u istraživanja i inovaciju.

Šabić El-Rayess je iskoristila priliku i lično sa Bidenom razgovarala o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Istakla je kako je od američkog predsjednika tražila da se genocid u BiH nikada ne ponovi.

Objavu Amre Šabić El-Rayess ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Danas sam bila gost na govoru predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden-a u New York-u u toku kojeg je najavio da će SAD investirati 80 milijardi dolara u istraživanja i inovaciju i 50 milijardi dolara u proizvodni sektor SAD-a. Imala sam čast razgovarati sa predsjednikom Biden-om o mom radu u polju inovacije u obrazovanju i prevenciji nasilja na Columbia Univerzitetu.

Pored toga nisam mogla da u razgovoru sa predsjednikom Bidenom ne izrazim svoju veliku zabrinutost za dešavanja u Bosni i Hercegovini. Tražila sam od njega da osigura da se genocid u BiH nikad ne ponovi. Predsjednik Biden je kategorično obećao da dok je njega to sigurno neće dozvoliti. U jednom vrlo emotivnom momentu je izrazio koliko mu je stalo do BiH.

Puno toga bih mogla reći nakon susreta sa predsjednikom Biden-om i našeg iskrenog i emotivnog razgovora. Mnogo toga zadržaću za sebe, ali želim vam reći da osjetim iskrenosti i duboku emotivnu vezu predsjednika Bidena za BiH.

Nažalost, takvu iskrenost i emotivnu vezu ne vidim među mnogim političarima u BiH. Sve sto se dešava u BiH je odgovornost propale diplomatije i politike u BiH i upravo onih koji pasivno gledaju šta drugi rade Bosni i Hercegovini i njenom narodu. Neki bi se radije svađali oko glasova i fotelja dok im drugi kradu bosansko-hercegovačku budućnost. Pitam se zaista na šta su političari u BiH potrošili zadnjih nekoliko decenija? Šute i staraju se o sebi dok im susjedi – uz pomoć trećerazrednih birokrata iz vana koji BiH niti shvataju niti poštuju – dernek u kući spremaju.

Da vas još jednom podsjetim, niti sam diplomata, niti političar, niti mi je u opisu posla da ikad bilo šta na temu BiH i našeg naroda kažem bilo kome bilo gdje, ali mi je u srcu duboko usađena odgovornost da kao čovjek kažem nešto kada vidim nepravdu prema bilo kome pa naravno i prema mom narodu na koji sam ponosna i od kojeg sam potekla.

Ko hoće, ko neće, ja ću se uvijek riječju i perom boriti za mir i pravdu, protiv diskriminacije i mržnje. Mirna vam noć dragi moji, napisala je Šabić El-Rayess

Podijeli ovaj članak