Džaferović pozdravio preporuku za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH, a onda imenovao dva najzaslužnija čovjeka za tu odluku

2 min. čitanja

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, komentarisao današnju odluku Evropske komisije o preporuci za dodjeljivanje kandidatskog statusa našoj zemlji.

On je ovu odluku ocijenio kao pozitivnu, dodavši da je kao predsjedavajući Predsjednišva BiH na svim samitima i sastancima ukazivao na značaj dobijanja kandidatskog statusa.

Objavu Šefika Džaferovića ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Preporuka Evropske komisije da se dodijeli kandidatski status Bosni i Hercegovini je pozitivan događaj. Uprkos blokadama i opstrukcijama, u najtežem mandatu, napravljeni su pomaci.

Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH ja sam na svim samitima i sastancima u proteklom periodu, ukazivao na značaj koji dobivanje kandidatskog statusa ima za mir u Bosni i Hercegovini, naročito nakon agresije na Ukrajinu. Posebno je važno što je u izvještaju prepoznato da se BiH, u vezi s Ukrajinom i drugim pitanjima, uskladila sa vanjskom politikom EU, što je bilo važan faktor za dobijanje ove preporuke.

Bosna i Hercegovina ima podršku svih država članica EU, kao i Evropske komisije, na svom evropskom putu i ja im se zahvaljujem. A u ovom konkretnom procesu vezano za kandidatski status posebno su se istaknuli predsjednik Borut Pahor i Vlada Slovenije na čelu sa premijerom Dr. Robert Golob, a zatim i vlasti Austrije na čelu s kancelarom Karl Nehammer, ističući skoro na svim samitima i forumima geostrateški i geopolitički značaj EU integracija BiH, kao i važnost kandidatskog statusa za osnaživanje mira u BiH, u čemu su imali moju punu podršku, rekao je Džaferović.

Podijeli ovaj članak