Džaferović oštro udario po Osmorci: Dobili smo sataraš, zaslijepljeni su vlašću, slijedi nam vrijeme…

Dodaj komentar
4 min. čitanja

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović za Hayat je komentirao današnje imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH. Kazao je da je očekivao da se uspostavi široka koalicija sa stabilnom parlamentanom većinom, ali se to nije dogodilo.

– Funkcioniraju na 23 zastupnika, to ne može biti stabilna parlamentarna većina. Bojim se, imajući u vidu sve što je pratilo izbor Vijeća ministara, da neće polučiti ono što sam očekivao u naredne četiri godine – naveo je Džaferović.  

Istakao je i da je udruživanje protiv SDA najopasnija stvar.

– Udružilo se nekoliko malih sitnih stranaka, zanemarili su većinsku volju naroda da bi se dočepali vlasti, pogurani strancima. Retrogradne snage su ostale u vlasti i umjesto SDA smo dobili jedan sataraš, bučkuriš. Vjerovatno nam slijedi vrijeme popuštanja prema zahtjevima Dodika i Čovića, mislim na Izborni zakon, državnu imovnu. Mislim da je to pogrešna politika i unutar međunarodne zajednice. Ne pravi se red tako što će se povlađivati onima koji prave nered. Međunarodna zajednica pokušava umiriti retrogradne snage čineći im ustupke. To je pogrešna politika, to nije SDA radila. Kratkoročno može donijeti stabilnost, dugoročno nije dobro – mišljenja je Džaferović.

Smatra da je rješenje u FBiH da političke stranke s parlamentarnom većinom u Predstavničkom domu i stranke koje mogu predložiti (pot)predsjednika FBiH u klubovima naroda zajedno formiraju vladu FBiH.

– Neka ne traže od (pot)predsjednika FBiH iz SDA da potpiše Vladu u kojoj nema SDA. Na to imamo pravo, to je pozicija po Ustavu FBiH, to je pozicija po zakonu. Formirane su brojne vlade po kantonima, danas Vijeće ministara, to poštujemo. Kada je vlada FBIH u ptianju, imamo ključni uvjet – rekao je Džaferović.

Podsjetio je i da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo amandmane da bi zaštitio HDZ BiH.

– Želimo da BiH ide naprijed, ostvaruje reforme i želimo čuvati svoj dignitet unutar BIH, poštovat ćemo Ustav i zakone, ali nećemo obarati glavu, saginjati kičmu. Osmorka je potrčala na noge i u Mostar i u Banju Luku – kazao je Džaferović.

Rekao je da svi trebamo vjerovati svojim očima, a ne pričama da se Dodik promijenio.

– Dodik ih je demantirao na najgori mogući način, 9. januarom, državnom imovinom, odlikovanjem Putinu. Lažni narativi o današnjoj situaciji su opasni za istinu. Neka ne prave lažne narative. Iz sporazuma kojeg su potpisali s HDZ-om i SNSD-om za pažljivog čitaoca je jasno da neka obećanja postoje – naveo je Džaferović.

Rekao je i da je odgovornost Osmorke odnosno Trojke veća od njihovog kapaciteta.

– A zaslijepljeni su vlašću. Uzet će vlast, i sjeli su eto u fotelje i onda će sve doći na sto. Šta bi bilo bolje za BiH, da su pregovarači oni koji ima snažnu podršku, neko ko je jak, a ne 23 zastupnika. To posmatra cijeli svijet – kazao je Džaferović.


Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare