Drugostepena presuda: Za dvojke u dnevniku godina uslova

3 min. čitanja

Kantonalni sud Tuzla preinačio je prvostepenu presudu Općinskog suda Kalesija u dijelu koji se odnosi na krivično pravnu sankciju i u pravosnažnoj presudi izrekao uvjetnu osudu od jedne (1) godine zatvora sa rokom provjere od tri (3) godine za profesora u Mješovitoj srednjoj školi u Kalesiji Seida Kuralića (64) zbog produženog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi.

Podsjećamo, Općinski sud u Kalesiji je u prvostepenom postupku 2020. godine donio osuđujuću presudu i izrekao optuženom jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci. Nakon izjavljenih žalbi, u ponovljenom prvostepenom postupku, Općinski sud Kalesija je u aprilu 2022. godine preinačio svoju odluku i optuženom izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine.

Na presudu su ponovno žalbu izjavili i Tužilaštvo i odbrana zbog izrečene krivično pravne sankcije, nakon čega je Kantonalni sud Tuzla presudu preinačio i optuženom izrekao pomenutu uvjetnu osudu.

U dijelu obrazloženja Kantonalnog suda Tuzla se navodi da je prvostepeni sud optuženom, imajući u vidu brojne olakšavajuće okolnosti (npr. protok vremena od počinjenja krivičnih djela, starija životna dob), izrekao prestrogu krivično-pravnu sankciju, te da se i uvjetnom osudom kao mjerom upozorenja može ostvariti svrha izricanja krivičnih sankcija tako da utiče na optuženog da više ne čini krivična djela.

Dio prvostepene presude koji se odnosi na izrečenu sigurnosnu mjeru zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od 3 godine, potvrđen je i pravosnažnom presudom, te je osuđenom oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.

Optužnicom ovog Tužilaštva, koja je potvrđena u maju 2018. godine, se Kuralić teretio da je, radeći kao profesor u pomenutoj školi, u šest situacija od 2015. do 2017. godine, od roditelja učenika kojima predaje grupu mašinskih predmeta ili posrednika roditelja, tražio i primao iznose od 100 do 200 KM kako bi učenicima koji su u tim predmetima imali izglednu zaključnu negativnu ocjenu pogodovao i osigurao im pozitivnu zaključnu ocjenu na kraju školske godine.

Za dvije radnje iz optužnice Sud je Kuralića pravosnažno oslobodio od optužbe i nije uvažio žalbe Tužilaštva na ovu odluku donesenu u prvostepenom postupku, saopćeno je iz Tužilaštva TK, prenosi N1.

Podijeli ovaj članak