Dom naroda Parlamenta FBiH danas razmatra više zakona

3 min. čitanja

Sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta, četvrta redovna u aktuelnom mandatu, sazvana je za danas u Sarajevu. U najavljenom dnevnom redu je više zakona od kojih su neki predloženi po hitnoj i skraćenoj proceduri.

Jedan od takvih je Prijedlog zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Predložen je iz Federalne vlade radi potrebnog eliminisanja nejednakosti nastalih uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na penziju u periodu do 2018. godine. Ukratko, taj dio vojnih penzionera bio je diskriminisan i primao manju penziju, ali će ova nepravda, kako je najavljeno, biti otklonjena ukoliko Parlament odobri predloženi zakon.

Jedna od predloženih tačaka dnevnog reda je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije.

“Donošenje ovog zakona predloženo je po skraćenoj proceduri radi produženja roka kojim je propisano važenje i korištenje certifikata kao platežnog sredstva za kupovinu stanova na kojima postoji stanarsko pravo”,  navela je Federalna vlada kao predlagač.

Federalno ministarstvo pravde uradilo je izmjene Porodičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine s ciljem implementacije principa na koje je ukazao 2015. godine Evropski sud za ljudska prava u predmetu ‘Hadžimejlić i drugi protiv Bosne i Hercegovine’, pa će s tim u vezi na ovoj sjednici Doma naroda biti razmatran i predloženi nacrt zakona o izmjenama i dopuni navedenog zakona. Iz presude Evropskog suda proizilazi da u Bosni i Hercegovini postoji strukturalni problem u pogledu postupanja sa osobama kojima je oduzeta poslovna sposobnost i koje se smještaju u ustanove socijalne zaštite, a bez primjene standarda kontrole koje zahtijeva Evropska konvencija o ljudskim pravima. Značajnija novina u novopredloženom zakonu isključuje mogućnost potpunog lišenja poslovne sposobnosti u oblastima pravne zaštite osobama s umanjenim sposobnostima i ostavlja samo mogućnost ograničenja poslovne sposobnosti.

Jedna od mnogih drugih tema Doma naroda, najavljenih za današnju sjednicu, odnosi se na Prijedlog strategije razvoja turizma Federacije Bosne i Hercegovine u periodu 2022 – 2027. godina. Sudeći po tom dokumentu, period do 2027. obilježit će novu fazu razvoja turizma čvrsto utemeljenog na principima održivosti koje promoviraju odgovoran i sveobuhvatan razvoj.

Sjednica treba da počne u 12 sati. Mediji i javnost moći će je pratiti putem streama na YouTube kanalu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, navedeno je u službenoj objavi.

 

N1info.ba

Podijeli ovaj članak