Dok Dodik najavljuje proteste: Opozicija traži ponovne izbore

3 min. čitanja

Opozicione stranke iz Republike Srpske – SDS, PDP i Za pravdu i red, na pres-konferenciji u petak u Istočnom Sarajevu, govorile su o izbornom rezultatu za predsjednika RS-a nakon ponovnog kontrolnog brojanja uz poruku da neće odustati od svojih namjera.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je da su ovoga puta veći optimisti nego prije nekoliko dana i da su njihovi posmatrači na 850 dosad prebrojanih biračkih mjesta, za nivo predsjednika RS-a, zabilježili 660 grešaka, prestupa, manipulacija, krađa, ali i ispravljanja.

Opravdan zahtjev

– Ovo će potvrditi našu tvrdnju da su izborne prevare od vlasti obimne i masivne te da je najmanje što očekujemo da dođe do ponovnih izbora na najvećem broju biračkih mjesta. Nadam se da će se CIK za to odlučiti i da je pravda dostižna, rekao je Šarović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istakao je da su na više od 80 posto biračkih mjesta, nakon ponovnog kontrolnog prebrojavanja, utvrđene brojne neregularnosti.

– Potvrdilo se ono što smo i ukazivali. To je upravo jedan od ključnih razloga zašto smo tražili kontrolno brojanje glasačkih listića i to pokazuje da je naš zahtjev potpuno opravdan, odnosno da se u RS-u desila brutalna izborna krađa u režiji vladajuće koalicije i partije. Ono što pokazuju činjenice je da je sve išlo na štetu Jelene Trivić, a u korist Milorada Dodika, kazao je Borenović i dodao “da će opozicija istrajati i da nema odustajanja”.

Za širenje panike među stanovništvom odgovorna je trenutna vlast, kazala je Jelena Trivić

Kandidatkinja za predsjednicu RS-a Jelena Trivić je prokomentarisala usvajanje budžeta tog entiteta, istakavši “da je neko dva ili tri dana prijetio penzionerima, borcima i ostalim korisnicima da bi zbog eventualnog trajanja prebrojavanja glasova oni mogli biti uskraćeni za svoja prava”.

– Prvi put od kada sam poslanik možemo usvojiti budžet po redovnoj proceduri. Za širenje panike među ranjivim kategorijama stanovništva neko bi trebao dobro da se zamisli, rekla je ona te se osvrnula na poruku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da “srpsko-srpskih sukoba ne smije biti”.

Dodikova anarhija

– Za širenje panike među stanovništvom odgovorna je trenutna vlast, kazala je Trivić.

Nebojša Vukanović, lider Liste za pravdu i red, poručio je da nijedan režim nije opstao na silu, pa neće ni ovaj uz poziv svim institucijama da rade svoj posao.

– Dodiku anarhija, napetost i tenzije odgovaraju, mi ćemo se mirnim putem boriti, rekao je Vukanović.

Podijeli ovaj članak