Dodikovo grijanje na ruskom minusu: Sastanak sa Putinom za jačanje veza RS i Rusije

4 min. čitanja

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na sastanku u Moskvi da se nada da će jačati patriotske snage u Republici Srpskoj. Putin je Dodiku poželio uspjeh na izborima, poručivši da će to jačati saradnju Republike Srpske i Rusije.

Privrženost Daytonu

– Drago mi je što vas vidim i što možemo zajedno da razgovaramo o situaciji u regionu i u vašoj zemlji. Pred vama su izbori i želim vam uspjeh. Nadam se da će tako biti nakon izbora. Nadam se da će pozicija patriotskih snaga biti jača, što će nam pomoći da dodatno razvijemo plodonosnu i uzajamno korisnu saradnju, rekao je Putin.

Dodik se posljednji put susreo sa Putinom u junu tokom Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. I tada je trajao rat u Ukrajini, međutim, trenutno je situacija nešto drugačija s obzirom na to da su ukrajinske snage ofanzivnije, a Rusi su se čak i povukli s određenih ukrajinskih teritorija.

– Moja privrženost Dejtonskom sporazumu čuva Republiku Srpsku. Za nas je uvijek važno da imamo prijatelje kao što ste vi. Tačno je, imamo izbore, ja sam se kandidovao za predsjednika Republike Srpske, sve ankete govore da tu neće biti problema. Nadamo se dobrom rezultatu, rekao je Dodik u razgovoru s Putinom.

On je kazao kako se raduje susretima sa ruskim predsjednikom.

– Činjenica da s vama održavamo komunikaciju jača našu poziciju. Prije nekoliko dana obezbijedili smo da reprezentacija BiH igra utakmicu sa Rusijom. Posebno sam ponosan što će se to desiti iako dio zemlje nije bio za to, naveo je Dodik.

Putin je istakao, pak, da sport treba da objedinjuje ljude, a ne da ih dijeli.

Prije nekoliko dana obezbijedili smo da reprezentacija BiH igra utakmicu sa Rusijom. Posebno sam ponosan što će se to desiti, rekao je Dodik

Ovo je novi predizborni sastanak Dodika sa predsjednikom Ruske Federacije. Iako je najavljeno da će teme sastanka biti ekonomske i energetske, Dodik je prije dva dana kazao da će od Putina, između ostalog, tražiti da produži misiju Althea (EUFOR), ali je spominjao i da je jedini cilj “nezavisna Republika Srpska kao država”, kao i to “da Srbi ne mogu ići u iste škole sa muslimanima i učiti iz istih udžbenika”.

– Ruska Federacija je najvažniji diplomatski saveznik Republike Srpske koji štiti interese srpskog entiteta u međunarodnoj političkoj areni i u okviru ključnih organizacija, posebno u UN-u, izjavio je Dodik dan prije sastanka sa Putinom za Rusku gazetu.

On je istakao da Republika Srpska ima ozbiljne planove za gasifikaciju svih većih gradova, kao i izgradnju gasnih centrala.

– Danas gas u BiH najviše koristi “muslimansko Sarajevo” i to po povlašćenim cijenama koje smo mi dogovorili u Sankt Peterburgu sa ruskim partnerima. Uprkos tome, muslimani u BiH vode antirusku politiku i sprečavaju sve projekte koje Republika Srpska treba da izvede sa Ruskom Federacijom, rekao je Dodik za Rusku gazetu.

On je naglasio da je za Republiku Srpsku izuzetno važna ekonomska saradnja sa Ruskom Federacijom, posebno u energetskim projektima gdje je Moskva strateški partner Srpske.

Energetska nezavisnost

– Republika Srpska od svog formiranja u januaru 1992. ima najtješnju moguću saradnju sa Ruskom Federacijom, koja je i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je nastala savremena BiH. Rusija je i najvažniji diplomatski saveznik Srpske, koja štiti njene interese u svjetskoj politici i međunarodnim organizacijama, naročito u UN-u, naveo je Dodik.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović istakao je da su Putin i Dodik razgovarali o ekonomiji i energetskoj nezavisnosti. On je dodao kako je najvažnije pitanje energetske nezavisnosti. GORAN DAKIĆ

Podijeli ovaj članak