Dodikov show je završen, sada je fokus na Tužilaštvu BiH koje će “analizirati prijave i konsultovati se”

2 min. čitanja
Proslava nelegalnog praznika u bh. entitetu RS do sada je bila najglamuroznija na osnovu iznosa koji su organizatori potrošili – 650 hiljada KM. Sada kada su spuštene zavjese na Dodikovom showu, fokus javnosti se okreće ka Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.
“Tužilaštvo BiH i partnerske agencije za provedbu zakona, prate sva dešavanja koja mogu imati elemente krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH”, rekli su za Klix.ba.Iz državnog tužilaštva su naglasili da će u narednom periodu, nakon analiziranja dostavljenih prijava i konsultiranja sa partnerskim institucijama, kao i Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, moći odrediti o daljim aktivnostima.

Vladajuća struktura RS-a, na čelu sa predsjednikom entiteta Miloradom Dodikom i predsjednikom Narodne skupštine RS-a Nenadom Stevandićem, ponovo je odlučila prekršiti odluku Ustavnog suda BiH koji je 9. januar u tri navrata proglasio neustavnim da se obilježava “Dan RS-a”.

Nepoštivanja odluka Ustavnog suda je krivično djelo.

Posljednji put Ustavni sud donosio je odluku o ovom pitanju 29. marta 2019. godine, kada je osporio Zakon o danu RS, koji je entitetska Narodna skupština usvojila 2016. godine. Iako je zakonska odredba koja je označavala 9. januar kao Dan RS tada poništena, entitetske vlasti, nažalost, odlučuju ignorisati sudsku odluku

Prethodnih godina sve krivične prijave povodom ove teme su završile neslavno jer tužitelji nisu uradili ništa pa je vlast u RS-u nastavila nepoštivati odluke najviše pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini.

Američka ambasada u BiH jučer je saopćila da problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara.

“Povezivanje tog obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja.”

Rečeno je da SAD očekuju da će relevantne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije provesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom Dana RS-a 9. januara”.

Milorad Dodik je prošlog mjeseca rekao da će RS zabraniti djelovanje Tužilaštva BiH na prostoru RS-a ako “probaju reagovati na 9. januar”.

Klix.ba

Podijeli ovaj članak