Dodik se konačno složio s jednim američkim zvaničnikom: Snagu Amerike treba da osjete svi

1 min. čitanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se konačno slaže s jednim američkim zvaničnikom u vezi sa sprovođenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Baš kao što je Derek Schollet danas rekao da ‘SAD žele puno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma‘, to želim i ja, kao i poštovanje Ustava BiH, onako kako je napisano. Slažem se i s tim da snagu Amerike treba da osjete svi koji krše Dejtonski sporazum i vjerujem da će tu snagu da osjeti prvo Michael Murphy, koji ovdje ispoljava lične frustracije, objavio je Dodik na Twitteru.

Predsjednik RS je naglasio da BiH može da opstane baš onako kako je napisano u Dejtonskom sporazumu i Ustavu, a ne na način kako to tumače pojedini ambasadori, pa bio on i američki.

– Slažem se i sa Scholletovom konstatacijom da je za mnoge u američkoj administraciji pristup Zapadnom Balkanu stvar ličnog jer je jasno da je riječ o generaciji službenika koji su svoju karijeru izgradili na razbijanju Јugoslavije, naveo je Dodik.

Što se tiče Scholletove priče o etnonacionalizmu, Dodik je ocijenio da to nije održiva kvalifikacija jer su narodi u BiH ustavna kategorija i na konstitutivnosti naroda zasnovan je Dejtonski mirovni sporazum. 

 

Podijeli ovaj članak