Dodik: Sarajevo – grad smrti nije bilo pod opsadom, a sarajevski Srbi su najveće žrtve

3 min. čitanja

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik u razgovoru za Srnu iznio je niz skandaloznih, neistinitih i neutemeljenih stavova.

– Uloga boraca sa područja Sarajevsko-romanijske regije bila je presudna u odbrani ne samo te regije, već i cijele RS, jer su ti hrabri ljudi bili uvijek gdje je bilo najteže. Nažalost, svoje kuće, ognjišta, imanja, koja su čuvali, branili i odbranili u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata, na kraju, u miru, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, morali su da napuste. Sa sobom su ponijeli samo ono što se moglo ponijeti, a ono što je bilo najtužnije – nosili su i svoje mrtve, kazao je Dodik.

– U srcima srpskog naroda i danas su veoma žive slike izbjegličkih kolona sarajevskih Srba koji sa zavežljajima, po vijavici i hladnoći napuštaju svoje domove, noseći sa sobom i svoje mrtve.  Te jezive scene nisu zabilježene nigdje u svijetu. Ta strašna sudbina zadesila je naš srpski narod, sarajevske Srbe koji su najveće žrtve proteklog građanskog rata u BiH. Jedni su napustili Sarajevo odmah na početku rata 1992. godine u strahu za svoje živote, ostavljajući sve što su sticali decenijama, ostavljajući svoje korijene, drugi su izlazi iz Sarajeva kako i kad su mogli, a posljednji masovni egzodus Srba iz Sarajeva dogodio se nakon Dejtona, dodao je.

Rekao je da je Sarajevo danas grad bez Srba, a ono što ih ima je na nivou statističke greške.

– Grad u kojem je živjelo skoro 160.000 Srba, danas je potpuno etnički očišćen. Sve što su znameniti sarajevski Srbi gradili i stvarali u tom gradu više ne postoji, a njihove zasluge ne priznaju se ni pukim nazivom ulica. I to su promijenili. Sve to dovoljno govori koliko je političko Sarajevo ogrezlo u mržnji i otporu prema svemu što nije muslimansko. Za njih je istina samo ona iz njihovog ugla posmatranja, koju žele da svima serviraju. Dokle ide njihova politička provokacija prema srpskom narodu i RS, govori i to da su na table na ulazu u taj grad smrti za srpski narod napisali da je bio 1.425 dana pod opsadom, što je notorna laž. Tokom rata Sarajevo nije bilo ni pod opsadom, niti je bilo opkoljeno, već je bilo etnički podijeljen grad, kazao je Dodik.

Dodao je da su protjerani sarajevski Srbi našli su svoje utočište u RS, koja je njihova istinska domovina, dok su neki od njih svoj novi dom sagradili u Srbiji ili su rasuti širom svijeta.

– Danas sa ponosom možemo reći da je RS stvorena u miru, a zahvaljujući našim hrabrim borcima, odbranjena u ratu, govori Dodik.

Podijeli ovaj članak