Dodik: RS nije narušila Dejtonski sporazum, Murphy je politički diletant sa “špic čizmicama”

5 min. čitanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas Srni da Republika Srpska nije ničim narušila Dejtonski mirovni sporazum i da neće uspjeti pokušaji zastrašivanja koji dolaze od američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja, koji je potpuno pokazao svoje lice tako što je svaki put reagovao na štetu RS.

– Republika Srpska nije ničim narušila Dejtonski sporazum. Taj sporazum se ruši od Ustavnog suda BiH već 20 godina, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Murphy prije samo nekoliko dana pričao kako Dejtonski sporazum nije trajan i da mora da se mijenja, a juče je govorio sasvim nešto suprotno.

– Pitanje je kada on laže, a kada govori istinu. Ko drži više do njega i njegove priče? On se pokazao kao navijač za muslimane u BiH i tu nema nikakve dileme. On nije onaj koji može biti saslušan i uvažene njegove primjedbe,  naglasio je Dodik.

Dodik ističe da je Murphy dozvolio sebi da se ponaša kao tumač Dejtonskog sporazuma, kao neko ko bira koja vlast treba da bude, čime je njemu dao za pravo da tog američkog diplomatu nazove “običnim političkim diletantom koji misli da će svojim nadmenim ponašanjem i “špic čizmicama” koje nosi po Sarajevu nekoga zaintrigirati” ili, možda, uplašiti.

– Ovdje se radi o ozbiljnim stvarima,  naglasio je Dodik povodom izjava iz Ambasade SAD da Ustavni sud BiH može da radi bez srpskih sudija, te naglasio da ne bi preporučivao ovom sudu da tako donose odluke.

Dodik je istakao da je njihova priča o tome kako treba izabrati sudije iz Republike Srpske da budu tamo ikebane, sasvim na fonu one kakvu poručuju takvi kao što je američki ambasador.

– Vi izaberite, a mi ćemo donositi odluke koje mi hoćemo. Naravno, ako tako mogu, ako je sve tako kao što on tvrdi, neka donesu odluke, pa ćemo vidjeti kako će to ići! Ja ne bih preporučivao Ustavnom sudu BiH da donosi odluke,  naglasio je Dodik.

Dodik je ocijenio da je pristup Republike Srpske u cijeloj situaciji veoma racionalan.

– Tražimo da se sjedne nakon 25 godina, odnosno 20 godina nakon isteka roka da odu strane sudije i da se razgovara o tome, da dogovorimo na koji način će se štititi Ustav BiH. I to nije antidejtonsko, nego odgovorno ponašanje s naše strane, a ne navijačko ponašanje poput američkog ambasadora Murphyja, koji sve zna, pa i kako treba gas da ide, kuda, ko da bude direktor, predsjednik… On se masovno miješa u unutrašnje stvari BiH, ocijenio je Dodik.

Dodik kaže da Murphy muslimani to dozvoljavaju, ali da u Republici Srpskoj to neće to raditi, jer tu nije dobrodošao i na snazi su mjere, prema kojim predstavnici RS ne treba da se sastaju sa osobljem Ambasade SAD u BiH.

– Mi poštujemo Ameriku i razgovaraćemo sa svakim ko dođe, ali sa takvim kao što je Murphy i njegovo osoblje, a usput zaposlio je većinu muslimana u Ambasadu koji pišu saopštenja i koji reaguju na ovaj način, boreći se isključivo protiv Republike Srpske, a ne za BiH,  rekao je Dodik.

On je naglasio da nije pobjeda BiH da porazi Republiku Srpsku, nego Republika Srpska unutar BiH bude konzistentan faktor koji nema strahove i koji zajedno sa drugima radi na pitanjima koja su od zajedničkog interesa.

– To je pobjeda BiH, a ne Murphyjeve gluposti koje on nama ovdje prosipa. Nismo u potrebi mi nikom ništa da objašnjavamo, pogotovo ambasadoru Murphyju koji se ovdje ponaša kaubojski. Kaubojštine koje on ovdje provlači sigurno ne mogu da budu od koristi nikome u BiH. Mi ćemo sa partnerima, ako oni to žele u BiH sjesti i staviti ovo sve na dnevni red. Objasnićemo naše razloge,  rekao je Dodik.

Predsjednik RS je istakao da je sada jasno je da se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati u ovom entitetu, a bilo kakve dalje aktivnosti bilo kog organa na nivou BiH će povlačiti mjeru RS.

– Ovo je reakcija, ovo nije akcija. Nismo mi promijenili pravila ili se ponašali nedosljedno Ustavu, nego Ustavni sud. Prema tome, ovo je reakcija,  istakao je Dodik.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji RS dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Podijeli ovaj članak