Dodik opet javno vrijeđao Bošnjake pa se obrušio na Njemačku: Šta nam oni drže predavanja…

2 min. čitanja

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, danas je komentarisao izjave Manuela Sarrazina, specijalnog izaslanika Vlade Njemačke za Zapadni Balkan.

Sarrazin je, između ostalog, govorio o Zakonu o kleveti, kao i o uvođenju principa “jedan čovjek – jedan glas”.

Lider SNSD-a tvrdi da je model “jedan čovjek – jedan glas” antiustavan. Tom prilikom je kazao kako je “Njemačka navijači raspoložena prema muslimanima”, te je na taj način opet vrijeđao Bošnjake.

– Oni su navijački raspoloženi prema muslimanima (op.a. misleći na Bošnjake) i podržavaju tu vrstu priče. Ti projekti koji oni imaju ovdje se ne mogu primijeniti, pogotovo ‘jedan čovjek-jedan glas’. To je antiustavno. To je palo, i on će to stavljati opet na dnevni red, rekao je Dodik.

Kada je riječ o Zakonu o kleveti, Dodik kaže da Sarrazin i Njemačka “drže predavanja”.

– U Njemačkoj je kleveta krivično djelo, a on nam drži predavanja kako nešto ne treba. Ovdje nije riječ o kleveti, nego govoriti istinu. Govoriti istinu je vrhunska stvar i nemoguće je da nekoliko onih koji su poznati po tome su zagađivali javni prostor u prošlosti. Ne samo da Njemačka ima krivično djelo klevete, nego ima krivično djelo sramoćenje, za što je predviđen zatvor. I on nam sad drži predavanja. Njemačka se petlja inače ovdje, poručio je on.

Podijeli ovaj članak