Dodik: Našoj političkoj borbi bi značio stav Srbije da Schmidt nije visoki predstavnik

3 min. čitanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da bi Srpskoj značio stav Srbije da Christian Schmidt nije imenovan u skladu sa procedurama jer bi u tom slučaju imala daleko veću snagu.

Dodik je naveo i da Republika Srpska na predstojećoj zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije želi da vidi da li sa Srbijom, odnosno sa njenom Vladom, može da izgradi zajednički stav da Kristijan Šmit nije imenovan u skladu sa procedurama i od strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

– Da potvrdimo da Srbija nije dala saglasnost, da Srpska nije dala saglasnost, da on nije biran, nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti i nema legitimitet visokog predstavnika. To bi veoma značilo našoj političkoj borbi u Srpskoj i na nivou BiH i bio bi nama značajan iskorak – rekao je Dodik za RTS.

Time bi, dodao je, bilo bi potvrđeno činjenično stanje koje je neophodno.

– Mi ćemo se dogovorati da vidimo i da i anketiramo i druge šta misle o tom pitanju da li je on izabran ili ne – istakao je Dodik i podsjetio da je Srpska usvojila zakon da ne primjenjuje odluke Ustanvog suda BiH i Šmitove odluke.

Dodik je napomenuo da strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma biraju visokog predstavnika, a Savjet bezbjednosti UN ga potvrđuje, ali da se ni jedno ni drugo nije desilo.

Komenatrišući deklaraciju o zaštiti Republike Srpske, koja bi trebalo da bude usvojena na jesen, Dodik je rekao da u Republici nikada nije bile veća homogenizacija nego sada, i to ljudi koji rade na odgovornim mjestima i u Srpskoj i u zajedničkim institucijama.

– Јedinstveni smo u tome da sve ovo čine i rade u cilju da nam otmu imovinu – rekao je Dodik.

On je podsjetio da u Ustavu BiH piše da sve što njime nije izričito dato pripada entitetima i da je imovina precizno data u ruke Republici Srpskoj koja je provela privatizaciju državnog kapitala na svojoj teritoriji.

Kada je riječ o budućnosti BiH i Republike Srpske, Dodik je rekao da nema smisla da RS živi u BiH kakvu oni žele da izgrade, već se bori protiv toga, te naglasio da Republika Srpska neće odustati od sebe, ali veoma brzo i lako može odustati od BiH.

– Ako se Srpskoj pruži imalo šanse da odustane od BiH, mi ćemo od nje odustati – rekao je Dodik.

– Ako nam dopustite da budemo u BiH u skladu sa pravima koja imamo po Dejtonu, mi ćemo ostati u BiH. Ako nam ne dopustite, šta da radimo, da aplaudiramo svom uništenju? Kako je to moguće? Ovdje ne stanuje narod tog karaktera. Srbi ovdje nisu takvi i neće to uraditi. Kao ni oni naši na Kosovu – rekao je Dodik.

Podijeli ovaj članak