Dodik: Murphy lidere naziva “opstrepernim”, smeta mu odbijanje da krotko izvršavaju naredbe

5 min. čitanja

Republika Srpska je opredijeljena za Dejtonski sporazum, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik ističe da je govor američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja pred Bosanskohercegovačko-američkom akademijom nauka i umjetnosti pokazao arogantno nepoštovanje suvereniteta i samouprave BiH i nepovredivosti Dejtonskog sporazuma.

U svom govoru Murphy kaže da Sjedinjene Države vide Dejton “kao početnu tačku – temelj koji treba nadgraditi – a ne, kao što ga neki u Republici Srpskoj prikazuju, cilj sam po sebi”.

– Ovo je priznanje da Sjedinjene Države nastoje da transformišu politički sistem uspostavljen Dejtonskim sporazumom, te da Dejton ne tretiraju kao obavezujući sporazum, već kao privremenu mjeru, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da Republika Srpska ne tretira Dejton kao “cilj po sebi”.

– Naprotiv, Republika Srpska tretira ustavni poredak uspostavljen Dejtonskim sporazumom kao ono što jeste – utvrđeno pravo i dokazano sredstvo za očuvanje mira, stabilnosti i demokratske vlasti u zemlji sa tri duboko podijeljene etničke grupe opterećene viševjekovnim konfliktom. Napredak BiH nije ugrožen dejtonskim ustavnim sistemom, već bezobzirnim pokušajima njegovog potkopavanja, naveo je Dodik.

Dodik kaže da, suprotno Murphyjevoj tvrdnji, demokratski ustavni sistem stvoren Dejtonskim sporazumom je ogroman uspjeh.

Dodik je rekao da građani u BiH uživaju sve građanske slobode.

– Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas nije bilo značajnijeg međunacionalnog nasilja u BiH, ističe Dodik.

Dodik je rekao da, iako politiku u BiH odlikuje razdorna retorika – kao i u najotvorenijim demokratijama – razlike se rješavaju mirnim putem i u skladu sa zakonom.

– BiH se obnovila i oporavila od rata, pridružila se Savjetu Evrope, a krajem prošle godine postala je zvanični kandidat za članstvo u EU. BDP po glavi stanovnika u BiH se više nego učetvorostručio između 2000. i 2018. godine i nastavlja da raste, osim tokom najgorih mjeseci pandemije kovida – naveo je Dodik.

Murphy je izjavio i sljedeće: “Intervencija nikada nije prva mjera, ali iskreno, međunarodna zajednica je često previše strpljiva i tolerantna prema opstrepernim političkim liderima koji namjeravaju da ostvare uske političke interese na račun naroda”.

– Nazivanje lidera u BiH “opstrepernim”, što Oxford Languages definiše kao “onaj koji je bučan i teško se stavlja pod kontrolu”, odaje da Murphyju kod određenih lidera smeta odbijanje da krotko izvršavaju njegove naloge. Njegove izjave u tom pogledu su zapanjujuće zbog nadmenog i opasnog nedostatka poštovanja prema demokratskim procesima drugih zemalja – kao da je politika SAD upravo da intervenišu i svrgnu svakog stranog lidera za kog Murphy smatra da ga je teško kontrolisati – poručio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik kaže da Murphy implicitno prijeti neodređenim mjerama protiv lidera koji “namjeravaju da ostvare uske političke interese” kao da bi to bilo neobično ponašanje političara.

– Lideri na svim nivoima uprave u BiH demokratski su izabrani – kao i svi lideri tokom više od 27 godina. Ni Murphy ni bilo koji drugi stranac nema pravo da odlučuje ko će ili neće biti na rukovodećim pozicijama u BiH. Insinuirati suprotno vrhunac je neoimperijalizma, jasan je Dodik.

Poručio je da Murphyjev govor predstavlja nastavak upornog, flagrantnog kršenja njegove “dužnosti da se ne miješa u unutrašnje stvari” države prijema prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.

– To je još jedan primjer navike da izdaje nepristojne, prijeteće uvrede BiH i njenim građanima, da biračima u BiH govori šta je njihov interes, kako bi njihova politička tijela trebalo da vladaju i ko im mogu biti lideri. Ovakve arogantne uvrede su, u najmanju ruku, krajnje nepristojne za jednog diplomatu, ali, nažalost, takva uvredljiva arogancija obilježila je cijeli Murphyjev mandat. Republika Srpska je opredijeljena za Dejtonski sporazum, uključujući ustavni poredak BiH, i nastaviće da radi na vjernom sprovođenju Dejtona – ako treba i opstreperno – kako god to Murphy nazvao – zaključio je Dodik.

Podijeli ovaj članak