DKP mreža BiH širi se u deset zemalja / Oslobođenje saznaje – U fazi formiranja su četiri predstavištva, a do kraja godine biće ih još šest – Pročitajte u kojim gradovima

4 min. čitanja

Vijeće ministara BiH je na nedavno održanoj sjednici donijelo odluku u kojoj je, između ostalog, navedeno da je budžetom institucija BiH za 2022. godinu predviđeno otvaranje deset novih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Direktno zastupanje

Prema informacijama do kojih je došlo Oslobođenje, u fazi formiranja su četiri DKP-a i to u Albaniji (Tirana), Azerbejdžanu (Baku), Hrvatskoj (Rijeka) i u Srbiji (Novi Pazar). Do kraja godine planirano je otvaranje još šest DKP-ova i to u Slovačkoj (Bratislava), Maroku (Rabat), Alžiru (Alžir), Tunisu (Tunis), Keniji (Najrobi) i u Brazilu (Brazilija).

– Preuzimanje odgovornosti za otvaranje diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu znači širenje mreže našeg direktnog zastupanja i širenje mreže prijatelja. Isto tako, u dijelu odluke o otvaranju diplomatsko-konzularne mreže dolazi do reciprociteta, gdje su neke države već ranije otvorile DKP-ove u BiH, te im na ovaj način odgovaramo. S druge strane, veoma je važno da u svim zemljama Evropske unije i našeg regiona imamo diplomatsko predstavljanje i na taj način snažimo odnose i politički pokazujemo ono što nam je prioritet u kontekstu vanjske politike, rekao je za Oslobođenje Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH.


image

Josip Brkić: Na ovaj način širi se i mreža prijatelja/Edin Barimac


Edin Barimac/

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je na redovnoj sjednici još u martu prošle godine primilo k znanju informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH koja se odnosi na plan i analizu opravdanosti otvaranja novih diplomatsko-konzularnih predstavništava naše zemlje, te donijelo odluke o otvaranju spomenutih predstavništava.

Istom odlukom koju je usvojilo Vijeće ministara BiH o širenju DKP mreže, utvrđuje se i visina osnovice za obračun plaća osoblju uposlenom u DKP-ovima BiH za budžetsku 2022. godinu. Tako najnižu osnovicu za obračun plaća od 1.002 KM imaju uposleni u DKP-u u Libiji sa sjedištem u Tripoliju, a potom u Turskoj (Ankara i Istanbul) 1.052 KM. Najvišu osnovicu za obračun plaća, prema ovoj odluci, imaju zaposlenici u DKP-u u Japanu (Tokio) i ona iznosi 1.737 KM, te uposleni u DKP-u u Švicarskoj sa sjedištem u Bernu i Genevi, a čija je osnovica 1.703 KM.

Najnižu osnovicu za obračun plaća od 1.002 KM imaju uposleni u DKP-u u Libiji, dok najvišu imaju u DKP-u u Japanu – 1.737 KM

– Prijedlog osnovica za obračun plaća u DKP-ovima BiH u svijetu izrađen je na bazi posljednjih objavljenih indeksa UN-a o troškovima života, uključujući troškove stanovanja iz decembra 2021. godine. Kao polazna osnovica za izračun uzeta je osnovica za New York od 1.670 KM, umjesto dosadašnjih 1.650 KM, i u skladu s tim su korigirane osnovice po DKP-ovima BiH. Ovim prijedlogom doći će do smanjenja osnovica u 25 DKP-a, te povećanja u 31 DKP-u, u odnosu na osnovice koje su bile utvrđene za 2020. Predloženim budžetom za 2022. predviđeno je otvaranje deset novih DKP-ova, od kojih su četiri u fazi otvaranja, a šest će biti otvoreno u toku 2022, pojašnjeno je u odluci.

Granica rashoda

Nadalje se navodi da se realizacija ove odluke može osigurati u okviru sredstava odobrenog budžeta Ministarstva vanjskih poslova BiH za 2022. godinu, vodeći računa o dinamici odlazaka i povrataka zaposlenih u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH. Projekcija potrebnih sredstava za bruto plaće MVP-a u korigiranom zahtjevu za dodjelu sredstava iz budžeta za 2022. kreće se u visini odobrene gornje granice rashoda i iznosi 27.712.560 KM. Sredstva su planirana na temelju broja zaposlenih (520 plus 24), odnosno projekcija predviđa povećanje za 24 zaposlena u odnosu na broj uposlenih u 2020. godini.

Podijeli ovaj članak