Digitalizacija u našoj zemlji je na jako niskoj razini: Web3 – nova i sigurnija generacija interneta

5 min. čitanja

Mogućnosti primjene i stupanj razvoja Web3 i blockchain tehnologija, kako u Bosni i Hercegovini tako i u regiji i svijetu, bile su neke od tema naučno/znanstveno-stručne konferencije koja je u organizaciji Intera Tehnološkog parka i federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke održana u Mostaru.

Perspektive

– Intera Tehnološki park i federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke već drugu godinu zaredom sarađuju na inovativnim projektima, odnosno približavanju nauke i tehnologija koje su trenutno aktuelne. Istakao bih kako smo prošle godine organizirali konferenciju o primjeni umjetne inteligencije u BiH gdje smo skoro pa proročanski najavili boom umjetne inteligencije, čemu upravo danas i svjedočimo. Nadam se da će se ista stvar dogoditi u Web3 i blockchain tehnologiji. Osobno smatram da su ove tehnologije jako značajne za budućnost digitalizacije i digitalnog svijeta te općenito za sigurnost podataka i one se često dovode u pogrešnu konotaciju zbog kriptovaluta i ostalih tehnologija, ali njihova primjena, pogotovo za regulatore i državu, jako je važna i vidjet će se sve više u budućnosti jer nude potpunu transparentnost i decentraliziranost u korištenju podataka. Povećava se zanimanje mladih za ove teme, u regiji Zapadnog Balkana, gdje je i Hrvatska, događaju se sve više ovakve konferencije, a ova je samo prva u nizu u Mostaru, zatim u Splitu, pa Beogradu, sve su to konferencije o sličnoj temi. Neke se više fokusiraju na blockchain tehnologije u financijama, dok se druge, kao ova naša, fokusiraju na opću primjenu blockchain i perspektive u razvoju Web3 kao novog interneta koji je baziran na blockchain tehnologiji, kazao je Vedran Šimunović, izvršni direktor Intera Tehnološkog parka.

Cilj konferencije je bio da se učesnici osvrnu na trenutno stanje u BiH i regiji, ali i da se sudionicima približi znanstveni pristup distribuciji i korištenju podataka općenito.

Goran Karanović, stručni saradnik za naučnoistraživačku infrastrukturu i naučni kadar u resornom ministarstvu, istakao je važnost obrade tema poput Web3 i Blockchaina.

– Web3 i Blockchain su teme koje su trenutno među najznačajnijim u svijetu nauke i inovacija i jako nam je drago što su bosanskohercegovački naučnici i istraživači na ovaj način dio globalnog razgovora o internetu budućnosti i razvoju i primjeni blockchain tehnologije, dodao je Karanović.

Kako kažu organizatori, svjedoci smo jedne od najvećih transformacija bogatstva u ljudskoj povijesti, iz papirne analogne imovine u digitalnu. Blockchain predstavlja decentralizirani sistem osiguran kriptografijom koji se koristi za pohranu i prenos podataka, čime podatke čini privatnim, trajnim i provjerljivim, a Web3 predstavlja noviju i sigurniju generaciju interneta koja počiva na konceptu decentralizacije i blockchain tehnologije.

Govornici na konferenciji dotakli su se važnosti i uloge Telekom 4.0 operatera u Web3 okruženju, blockchain tehnologije u industriji 4.0, interoperabilnosti blockchaina, potencijala ovih tehnologija za finansijski sektor, uloge generacije Z u korištenju ovih tehnologija, ali i primjene u digitalizaciji imovine, zaštiti osobnih podataka, zaštiti intelektualnog vlasništva, rješavanju problema lažnih diploma, transformaciji funkcije države, zelenoj ekonomiji i poreznom sustavu.

Strategija

– Drago mi je da je pokrenuta priča o Web3 okruženju u BiH jer je to ono što nam nedostaje. Digitalizacija u našoj zemlji je na jako niskoj razini i vjerujem da je ovo pravi način da se ta priča pokrene i da krenemo s mrtve tačke. 2017. godine analizirano je 40 država u Evropi i mi smo bili na zadnjem mjestu, tako da je vrijeme da se pokrenemo i donesemo digitalnu strategiju na državnoj razini. Telekom-operateri mogu u tome jako puno doprinijeti, ali nije samo do njih, tu se moraju uključiti svi univerziteti i kompanije koje tu imaju svoj interes. U prezentaciji sam naglasio i neophodnost uvođenja viza za digitalne nomade. Mi tu priču u ime sekcije inženjera elektronike, automatike i telekomunikacija u okviru Inženjerske komore vrtimo već od 2020. godine, a do sada se nije ništa učinilo, istakao je Igor Jurčić, jedan od govornika na konferenciji.

Podijeli ovaj članak