Danas zasijeda Narodna skupština RS: Slijedi li udar na Ustav BiH?

2 min. čitanja

Narodna skupština RS-a održaće danas čak dvije posebne sjednice. Na prvoj od te dvije sjednice razmatrat će se zakon čije je usvajanje najaviop predsjednik RS-a Milorad Dodik, a koji je u javnosti već okarakterisan kao zakon koji predstavlja udar na ustavni poredak BiH. Naime ovim zakonom je definisano da se odluke Ustavnog suda BiH neće provoditi na teritoriji RS-a, kai davanje bezbjedonosne i pravne zaštite osobama koje bi mogle biti zakonski gonjene zbog neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH.

Upućivanje ovog zakona u skupštinsku proceduru uslijedilo je nakon što Ustavni sud BiH nije podlegao ultimatumu kojeg je postavio Dodik, a koji je istekao u petak u 12 sati. Tim ultimatumom Dodik je tražio poništavanje odluke o izmjenama Pravila postupanja pred Ustavnim sudom. Naime, u ovim pravilima je postojala odredba o obaveznom odgađanju sjednica ukoliko im ne prisustvuju barem troje sudija iz FBiH i jedan iz RS-a. Ustavni sud BiH je ukinuo ovu odredbu odlukom donesenom 19. juna, kako rad ove pravosudne institucije ne bi bio blokiran zbog toga sto trenutno u njemu ne djeluje nijedan sudija iz RS-a.

Na drugoj sjednici će se tazmatrati vero kojeg je uložila predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović na dvije odluke kolektivnog šefa države. Naime, ona je bila protiv Zaključka za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Također, bila je i protiv davanja saglosti na set sporazuma o slobodnom kretanju na prostoru zapadnog Balkana. Radi se o sporazumima o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu. 

Ovi dokumenti su na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH usvojeni glasovima Denisa Bećirovića i Željka Komšića. Da bi bili “oboreno” potrebno je da veto Željke Cvijanović podrži dvije trećine članova NSRS.

Podijeli ovaj članak