Danas u Banjaluci protesti zbog klevete: “Inicijativa je izazvala napade na novinare, šta će biti ako se usvoji?”

5 min. čitanja

Danas će se pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske naći Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, kojim se kriminalizuje kleveta. Novinari su juče o ovom spornom dokumentu razgovarali sa predsjednicima poslaničkih klubova u parlamentu Srpske, ali povlačenja, kako stvari stoje, neće biti. Nacrt će pred poslanike, a zbog toga će danas, tačno u podne, na Trgu Krajine u Banjoj Luci, biti održani protesti.

Šira opasnost

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić ponovio je na jučerašnjem sastanku da je u pitanju zakon koji se obračunava sa neistomišljenicima i koji Republiku Srpsku trajno udaljava od evropskih vrijednosti. On je dodao da Srpska ne treba “uzimati rješenja koja su loša”.

Izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH Ivana Korajlić rekla je da u Republici Srpskoj već postoji zakonski definisana kleveta i da niko nije objasnio zašto je potrebna kriminalizacija uvrede i klevete.

– Sama procedura donošenja Nacrta je izigrana, jer u obrazloženju stoji da je Nacrt već bio objavljen. Druge zemlje imaju potpuno drugačije pravne sisteme, a postoje i preporuke da se ide prema dekriminalizaciji klevete. Cijela inicijativa je izazvala brojne reakcije i napade na novinare. Možete misliti šta će biti ako se ovo usvoji, poručila je Korajlić.

Udruženje građana Radnički pokret danas će organizovati proteste u Banjoj Luci na Trgu Krajine

Glavna i odgovorna urednica Nezavisnih novina Sandra Gojković Arbutina rekla je da se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a ne odnosi samo na medije.

– Ovaj zakon se odnosi na svakoga. Daje se moć svakome ko ima bilo kakav uticaj na pravosuđe. Ulazimo u širu opasnost. Ovo je stvar svake osobe koja živi na ovom prostoru. Da li ste svjesni kolika je to opasnost i šta sve mogu biti posljedice, poručila je Gojković Arbutina.

Slobodan Popadić iz EuroBlica kaže kako vjeruje da su svi u Narodnoj skupštini čuli brojne analize zašto su izmjene Krivičnog zakona nepotrebne. On dodaje da je na političarima da te argumente prihvate.

– Mislim da je loše da se Nacrt usvoji, jer je mnogo toga lošeg u njemu. Zamislite kakav bi to prijedlog bio ako bi pola stvari bilo izbrisano. Ubjeđuju nas da vlast nema loše namjere. Moguće, ali nemamo razlog da vjerujemo da te namjere nema, ukoliko uzmemo u obzir šta se sve dešavalo u proteklom periodu, rekao je Popadić.

Druge zemlje imaju potpuno drugačije pravne sisteme, ali i preporuke da se dekriminalizuje kleveta

Povlačenje Nacrta zakona tražili su i Centri civilnih inicijativa. Iz ove organizacije podsjećaju da je Ustavom Republike Srpske i Zakonom o zaštiti od klevete Republike Srpske kleveta dekriminalizovana, te da prema stavovima i rezoluciji Organizacije Ujedinjenih nacija, Savjeta Evrope, Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i drugih, kleveta u okviru krivičnih zakona predstavlja jednu od deset najvećih prijetnji slobodi izražavanja.

– Da je samom najavom izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske već ozbiljno narušen društveni ambijent, potvrđuje činjenica da su prošle sedmice prijavljena zastrašivanja i napadi na imovinu predstavnika medijske zajednice. Ove napade najoštrije osuđujemo, te zahtijevamo od nadležnih institucija da identifikuju i adekvatno sankcionišu sve odgovorne osobe, kažu u CCI-ju.

Udruženje građana Radnički pokret danas će organizovati proteste u Banjoj Luci povodom izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske. Predsjednik pokreta Dražen Pejaković kaže da ovo udruženje ne podržava izmjene zakona, jer se time krši temeljno ljudsko pravo – sloboda govora.

Sve najbolje

– Izmjene idu u korist poslodavaca, a na štetu radnika. Naime, usvajanjem izmjena u najavljenom obliku omogućio bi poslodavcima da pokrenu krivični postupak protiv radnika, što bi dovelo do toga da radnik ne može dobiti potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak ako bi se odlučio za promjenu poslodavca, odnosno kompanije. Zbog toga radnik iz Republike Srpske ne bi mogao da se zaposli sezonski ili za stalno u zemljama EU, kaže Pejaković.

Šef Kluba poslanika Socijalističke partije u parlamentu Srpske Srđan Todorović kazao je da ova stranka ne predlaže Nacrt pomenutog zakona.

– Došli smo da čujemo novinarsku argumentaciju. Nismo morali doći. Došli smo da čujemo i jednu i drugu argumentaciju. Da jesmo društvo jednog lica, ne bismo bili ovdje. Ovo ne bi bio prvi propis koji je značajno promijenjen. Ja hoću da vi vidite kako ovo izgleda sa naše strane. Nema nikakve ljutnje. Sa mnogim od vas se privatno družim i znate da o novinarima mislim sve najbolje, poručio je Todorović.

Podijeli ovaj članak