Danas malo do umjereno oblačno i nešto sunčanije na jugu

4 min. čitanja

Jutros je u našoj zemlji bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

SARAJEVO, 24.januar – Temperature zraka u 07 sati: Sokolac -11 stupnjeva, Bjelašnica -8, Srebrenica -5, Drvar, Ivan Sedlo i Livno -4, Sarajevo i Tuzla -3, Banja Luka, Bugojno, Prijedor i Sanski Most -2, Bihać 0, Bijeljina, Doboj, Široki Brijeg, Stolac i Zenica 1, Gradačac 2, Mostar i Trebinje 6, Neum 7 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 956 milibara, za 12 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i nešto sunčanije na jugu. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima, koja ponegdje može biti i dugotrajna. Tokom dana, postupno povećanje oblačosti. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 9, na jugu zemlje do 13 stepeni.

U Sarajevu malo do umjereno oblačno vrijeme. Najviša dnevna temperatura oko 3 stepena.

PROGNOZA VREMENA ZA 25.01.2024 (Četvrtak)., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Prije podne i sredinom dana u nizinama sa prolaznom slabom kišom, a u višim područjima sa snijegom. Na jugu zemlje bez padavina. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2, na jugu zemlje do 5, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 8, na jugu zemlje do 12 stepeni

PROGNOZA VREMENA ZA 26.01.2024 (Petak)., više oblačnosti u jutarnjim satima. Veći dio dana pretežno sunčano vrijeme. Novo naoblačenje sa zapada se očekuje tokom noći na subotu. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 1, na jugu do 5, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 10, na jugu zemlje do 13 stepeni.

PROGNOZA VREMENA ZA 27.01.2024 (Subota)., u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Bosni sa susnježicom ili slabom kišom, uglavnom prije podne. U Hercegovini sunčano i bez padavina. Jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 8, na jugu do 11, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 10, na jugu zemlje do 13 stepeni.

Stanje na cestama

Magla, mjestimično veoma gusta, smanjuje vidljivost na dionicama uz rijeke Bosnu, Vrbas i Spreču, kao i na putevima: Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Ključ-Vrhpolje i Konjic-Jablanica, kao i u pojedinim dijelovima Sarajeva, Tuzle, Kiseljaka i Viteza. Skrećemo pažnju i na autoput A-1 Tarčin-Sarajevo-Zenica, gdje je neophodno voziti znatno smanjenom brzinom. Poledica se i jutros može očekivati na svim vlažnim lokalitetima, posebno na dionicama u višim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na magistralnom putu Livno-Šuica upozoravamo na česte izlaske divljih konja na kolovoz.

Zbog učestalih odrona izdvajamo puteve: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Turbe-Karanovac, Sarajevo-Foča, Crna Rijeka-Jajce-Donji Vakuf i Bugojno-Kupres.

Zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most iz pravca Ključa, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku su i radovi na magistralnim putevima Grude-Vitina i Čevljanovići-Nišići, a na mjestima izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Podijeli ovaj članak