Da li će novi saziv Parlamenta FBiH imati hrabrosti da smjenjuje: Šta je sve radio Zukić?

5 min. čitanja

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH u prošlom sazivu odbio je Izvještaj o radu Komisije za vrijednosne papire FBiH za 2021. godinu, kao i finansijski plan s planom rada ovog regulatornog tijela za prošlu godinu. O tome je, sad već bivši predsjedavajući Mirsad Zaimović pisanim putem obavijestio kolege iz Doma naroda FBiH.

Kucnuo je čas

Pozivajući se na član 198. Poslovnika o radu Zastupničkog doma PFBiH, Zaimović je napisao kako na nastavku 35. redovne sjenice 27. jula 2022. godine nije bilo dovoljno glasova poslanika da bi pomenuti planovi bili usvojeni. Pored rukovodstva Doma naroda, o ovome je upoznao i premijera i članove Vlade, kao i entitetsko rukovodstvo. Ništa se nije desilo, ali kako je Federacija dobila novi saziv oba doma Parlamenta, predsjednicu i potpredsjednike, njima je upućen zahtjev za smjenu članova KVP-a FBiH.

U predmetu Profit sudi se bivšem direktoru KVP-a, dok će se Tužilaštvo BiH u istrazi kriminala u Bosnalijeku morati dotaći i starog i aktuelnog saziva Komisije

– Kucnuo je čas da se KVP odmah smijeni, da se izaberu novi članovi i da se tako održi dignitet te institucije. Njihov javašluk u poslu (koji čak graniči s kriminalom, za što imamo dokaze koji su nam “omogućili” da se protiv njih podnese krivična prijava) je isplivao iz njihovog lažnog Izvještaja o radu KVP-a za 2021, koji parlamentarci nisu usvojili. Ovo je hitno pitanje, jer sve odluke i rješenja od 27. jula 2022, koje je donijela Komisija za vrijednosne papire, pravno su ništavni i imaju štetu za tržište kapitala, dio je dopisa upućenog na ruke predsjedavajuće Predstavničkog doma FBiH Mirjane Marinković-Lepić, njenih zamjenika i rukovodstvu ovog entiteta.

U dopisu se pojašnjava da se smjena KVP-a i imenovanje novog saziva Komisije može uraditi po hitnom postupku, jer se tako navodi u članu 8. stav (2) i u članu 5. stav (1) Zakona o KVP-u FBiH.

– Raspisivanje konkursa je nepotrebno i do sada se tako radilo, a nije uopće trebalo i bili smo zbog toga 24 mjeseca bez Komisije. U drugom dopisu koji uskoro slijedi dat ćemo vam dokaze za farsu od konkursa i dokaze da su predsjednik KVP-a Adnan Zukić i njen član Esad Dželilović otišli u pravcu krivičnog djela, dodaje se.

Podsjećamo, Oslobođenje je već u nekoliko navrata pisalo o članu KVP-a Romeu Zeleniki, protiv kojeg je podnesena prijava zbog krivotvorenja isprave, jer ne ispunjava uslove da bude član Komisije, na šta je Zukić kao predsjednik kazao kako nema uvid u dokumentaciju. Zelenika je istovremeno i član UO BiHAMK-a, te predsjednik NO Naftnih terminala, što po zakonu ne bi smio biti.

U jednom od ranijih dopisa, upućenom OHR-u, Delegaciji EU u BiH, ambasadama SAD-a i Velike Britanije u BiH, predsjedniku Federacije, ali i KVP-u, eksperti su ukazali na (ne)djela članova Komisije.

Zastarjela prijava

– Adnan Zukić, što god je radio prije, bilo je katastrofa. Od 2003. do 2008. bio je direktor ABS banke, Sparkasse banke, a 2003. bio je sudionik afere u krivotvorenju isprava iz člana 353. stav 3. Krivičnog zakona FBiH, primanje mita iz člana 362. stav 1, krivotvorenje isprava iz člana 373. stav 2 KZ-a FBiH. No, zbog neodgovornosti i kilavosti Tužilaštva Kantona Sarajevo, slučaj je zastario. Od 2008. do 2010. bio je direktor Poštanske banke d. d. Sarajevo, gdje su “dioničari broj 2” bili uposlenici BH Telecoma d. d, HT-a Mostar i Pošta BH d. o. o, a gdje je bio sudionik u postupku likvidacije te banke. Samo da se potrudio kao direktor da “drugi dioničar” ima svoje članove u NO, do likvidacije sigurno ne bi došlo. Od 2017. do 2021. Zukić je bio direktor Zaštitnog fonda FBiH, a već 2018. godine je federalna Vlada naložila inspekcijski nadzor u Fondu. Nakon što je razmotrila i prihvatila informaciju Agencije za nadzor osiguranja FBiH o Fondu, Vlada je zadužila Finansijsku policiju i Federalnu upravu za inspekcijske poslove da hitno izvrše inspekcijski nadzor, naveli su eksperti.

Za Esada Dželilovića su napisali da je ranije kao član SDA obnašao više funkcija, uključujući one ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK-a i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Prozor. Tužilaštvo KS-a dopustilo je da prijava protiv Zukića zastari. Na ovoj je instituciji da ne dopusti isti scenarij u slučajevima krivične prijave protiv Zelenike i istrage atentata na prof. Mateja Živkovića, koji je pukom srećom preživio, jer se nekima nije svidjelo to što je svjedok u predmetima Profit i Bosnalijek.

Podijeli ovaj članak