Da li će mu se ikada suditi: Optužen krvnik iz Rajlovca

2 min. čitanja

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za ratne zločine protiv Mileta Stojanovića rođenog u Sarajevu. Međutim, kao i u velikom broju sličnih slučajeva, Stojanović vjerovatno nikada neće završiti na optuženičkoj klupi, jer se krije u Srbiji. Naime, kao mjesto prebivališta naveden je Gornji Milanovac.

– On se tereti da je u svojstvu zapovjednika i upravnika zarobljeničkog objekta koji se nalazio u dva hangara-cisterne za naftu na području Rajlovca, imao kontrolu nad stražarima u objektu i učestvovao u nezakonitom zatvaranju oko 150 civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Ahatovići, Dobroševići i Bojnik, koji su držani u nečovječnim uvjetima, podvrgnuti nečovječnom postupanju i raznim oblicima teškog fizičkog i psihičkog zlostavljanja, pa je od posljedica teškog zlostavljanja jedan zarobljenik preminuo, a jedan zarobljenik je odveden i teško pretučen u blizini objekta, podlegao povredama, a njegovo tijelo odveženo na nepoznatu lokaciju i do danas nije pronađeno.

Nadalje, optuženi se tereti da je 12. juna 1992. godine naredio i omogućio odvođenje zarobljenika na prinudne radove na borbenim linijama VRS u Žunovnici, gdje su zatvorenici bili izloženi smrtnoj opasnosti uslijed borbenih dejstava, gdje je od eksplozija granata u njihovoj blizini, jedan zarobljenik smrtno stradao a više ih teže i lakše ranjeno, stoji u obrazloženju Tužilaštva BiH.

 

Podijeli ovaj članak