Cvijanović odgovorila: Ne mora Crnadak ni podržati veto, ima dovoljno poslanika u NSRS da zaustave Bećirovića

3 min. čitanja

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da pokretanje veta nije nikakav hir, te da to nije stvar Željke Cvijanović, već Republike Srpske, pa na volju svakom poslaniku kako će glasati.

Cvijanovićeva je izjavila da svako donosi odluke na osnovu svoje političke procjene, te da je sigurna da će poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske razumjeti da bi ovo bilo prvi put da neki organ sa nivoa BiH donese zaključke kojima se poziva strani faktor da sankcioniš po Republici Srpskoj.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Igora Crnatka da, što se tiče najavljenog veta srpskog člana Predsjedništva, PDP nije spreman podržati nijedan veto, a uslov za podršku je, kako kaže, da izađu iz koalicije sa “Trojkom”, Cvijanovićeva je odgovorila da je sigurna da i bez njega u Narodnoj skupštini ima dovoljno poslanika koji neće tolerisati preglasavanje kakvo se desilo u Predsjedništvu BiH, niti da frustrirani Denis Bećirović dijeli lekcije institucijama Republike Srpske.

– Ako Crnadak misli da dva člana Predsjedništva izabrana sa teritorije FBiH mogu njemu kao narodnom poslaniku koji sjedi u Narodnoj skupštini Republike Srpske diktirati šta ta skupština treba da radi ili da li neko iz bijelog svijeta treba kažnjavati građane, institucije ili političare iz Republike Srpske, onda i ne mora podržati veto – rekla je Cvijanovićeva.

Što se tiče priče o Ustavnom sudu, Cvijanovićeva je rekla da misli da Crnadak nije razumio šta je rečeno.

– Proces reforme Ustavnog suda BiH i njegovo popunjavanje su uslovljeni procesi -pojasnila je Cvijanovićeva.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak izjavio je da sa članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem ne bi trebalo biti saradnje, ako je uradio nešto protiv Republike Srpske.

Crnadak je rekao da nije spreman da podrži nijedan veto srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, ako SNSD ostane u koaliciji sa strankama koje čine vlast na nivou BiH.

– Uslov za veto je izlazak iz koalicije – istakao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Crnadak je rekao da juče u Sarajevu na sastanku političkih lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH nije razgovarano o Ustavnom sudu BiH i političkoj krizi, “već o kupovini zgrade u Banjaluci za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje BiH”.

On smatra da će se popuniti pozicije sudija iz Republike Srpske u Ustavnom sudu BiH i da je “sve u suprotnosti sa zaključcima i zakonima koje je usvojila Narodna skupština”, prenose mediji.

 

Podijeli ovaj članak