Čović: Protesti ispred OHR-a povezani sa jednom porodicom, Schmidtova odluka ne mora imati veze sa Ustavom

3 min. čitanja

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, izjavio je kako bi nova Vlada Federacije BiH mogla biti formirana sljedeće sedmice. 

– Ja sam uvjeren da će parlamentarna većina vrlo brzo doći do Vlade FBiH. Uvjeren sam i da nikakva odluka koja bi značile trajno rješenje za izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH ne dolaze u obzir. Vidjet ćemo što će uraditi visoki predstavnik. U svakom slaučaju krajnje je vrijeme da mi završimo ovaj proces s obzirom da je 6. travnja isteko rok za formiranje vlasti u FBiH. Ja vjerujem, to nije nikakav prenaglašeni optimizam, da mi u idućem tjednu možemo imati Vladu Federacije, ili imati sve osnove da imamo Vladu FBiH, rekao je Čović.

Ističe kako Christian Schmidt ima instrumente koji će omogućiti formiranje Vlade FBiH ukoliko to ne bude odrađeno u zadanom roku.

– Te odluke ne moraju imati veze ni sa Ustavom ni s Izbornim zakonom i ja sam uvjeren da će tako i biti, kazao je on.

Komentarisao je lider HDZ-a BiH i nove proteste ispred zgrade OHR-a, najavljene za ponedjeljak. Kaže kako su oni povezani sa jednom strankom ili jednom porodicom.

– Oni koji su igrali na kartu visokih predstavnika mjenjaju strategiju. Do jučer su apsolutno podržavali sve njihove odluke i kad smo mi zagovarali gašenje OHR-a, oni su bili protiv. Ja i sada mislim da mi trebamo preuzeti odgovornost za izvršnu i zakonodavnu vlast na svim razinama za sve što se događa u BiH, a partneri iz međunarodne zajednice su dobro došli da nam pomognu. Ja sam uvjeren da prosvjedi apsolutno nikakvog značaja neće imati za donošenje bilo kakvih odluka OHR-a jer su se evidentno sveli i vezali za jednu političku opciju na odlasku, ili ako hoćete za jednu obitelj. I stoga je moja poruka hajdemo mi preuzeti odgovornost i donositi odluke i neće nam trebati bilo kakav visoki predstavnik, poručio je Čović.

Kada je riječ o funkcionisanju vlasti na državnom nivou, Čović kaže da se dinamina donošenja odluka može pojačati u budućem periodu.

– Ja sam uvjeren da na razini BiH možemo pokazati kvalitet nove parlamentarne većine, pojačati dinamiku donošenja odluka, kako bi onda i Parlament BiH djelovao u jednom izraženijem kapacitetu oko svih onih prioriteta koji su nas stavili u poziciju da idemo prema EU. Primarno to se odnosi na one zakone iz 14 prioriteta u Mišljenju Europske komisije, a i druge zakone. Tako da će domaćin sastanka već idući tjedan biti kolege iz Sarajeva, kako bi osmislili ono što će se raditi u petom i šestom mjesecu, kako bi to imali na Viječu ministara a onda ćemo to imati i u Parlamentu BiH, da se osjeti da i u Parlamentu ta koalicija postoji, da počinjemo glasati skladno, da se usuglašavamo…, istakao je on.

Podijeli ovaj članak