CIK poslao poziv biračima koji glasaju putem pošte: Obavite svoju dužnost odmah po prijemu glasačkog paketa

3 min. čitanja

Na općim izborima u Bosni i Hercegovini, zakazanim za nedjelju, 2. oktobar, za glasanje putem pošte registrirana su 63.264 birača. Centralna izborna komisija BiH dosad je, iz poštanskog pretinca, preuzela 33.303 koverte birača koji glasaju putem pošte.

Glasanje

– Centralna izborna komisija BiH poziva birače koji glasaju putem pošte da glasaju odmah po prijemu glasačkog paketa, a najkasnije do 2. 10. 2022. godine do 19 sati, odnosno da datum na poštanskom pečatu slanja bude najkasnije 2. oktobar, dan izbora u Bosni i Hercegovini, navodi se.

Kako ističu u saopćenju za javnost, Centralna izborna komisija BiH primat će koverte birača koji glasaju putem pošte pet dana nakon dana izbora, odnosno do ponoći 7. 10. 2022. godine.

– Zato je jako važno da birač, odmah po prijemu glasačkog paketa, glasa da bi povratna koverta blagovremeno bila u poštanskom pretincu Centralne izborne komisije BiH. Glasovi birača koji glasaju putem pošte broje se nakon verifikacije u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, navode iz CIK-a BiH.

CIKBiH je u saradnji s Udruženjem izbornih zvaničnika u BiH izradio aplikaciju e-birackiodbor, s ciljem pomoći i podrške izbornim komisijama osnovnih izbornih jedinica u BiH prilikom obuke članova biračkih odbora i njihovih zamjenika na izborni dan i tokom pakovanja i dostave izbornog materijala.

Aplikacija je multimedijalna i u njoj je dostupan prilagođeni video i tekstualni materijal Centralne izborne komisije BiH.

Članovi biračkih odbora i njihovi zamjenici korištenjem aplikacije mogu na jednostavan i brz način doći do svih detalja vezanih za rad biračkih odbora.

Delegacija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koju će predvoditi Stefan Schennach iz Austrije, boravit će u Bosni i Hercegovini od 30. septembra do 3. oktobra kako bi posmatrala provođenje općih izbora.

Uz članove delegacije PSVE-a, kojih će biti 21, bit će i posmatrači Parlamentarne skupštine OSCE-a, Evropskog parlamenta, Parlamentarne skupštine NATO-a i Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava.

Posmatranje izbora

Članovi delegacije će prije posmatranja samih izbora 2. oktobra razgovarati s kandidatima i predstavnicima političkih stranaka, predsjednikom Centralne izborne komisije (CIK), kao i predstavnicima civilnog društva i medija.

Član Venecijanske komisije, grupe nezavisnih pravnih stručnjaka Vijeća Evrope, pružit će pravnu podršku tokom posjete BiH, najavljeno je iz PSVE-a.

Podijeli ovaj članak