CIK: Ponovo se broje glasovi za federalni, državni parlament i NSRS

2 min. čitanja

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je odluku da se ponovo prebroje glasovi sa 45 redovnih biračkih mjesta za skupštine kantona, Parlament FBiH, Parlament BiH i NSRS, a zbog nepravilnosti. Prebrojavanje će biti vršeno u glavnom centru za brojanje na Zetri.

Ponovno prebrojavanje vršit će se sa 11 biračkih mjesta za PSBiH, 14 PSFBiH, 3 NSRS i 17 skupština kantona.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić osvrnula se na brojne kritike zbog odluke o ponovnom prebrojavanju glasova te pojasnila zbog čega je CIK sada donio odluku. Pozvala se na izmjene Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnika Christian Schmidt.

“U ovom momentu imamo ogromno nerazumijevanje na terenu tome šta zapravo CIK radi. Ovaj naš postupak se naziva historijskim presedanom. Bojim se da se jako slabo prate izmjene i dopune Izbornog zakona i želim skrenuti pažnju javnosti da je visoki predstavnik u članu 6.7 unio izmjenu koja nam je dala mogućnost da po službenoj dužnosti naredimo centrima za brojanje da preduzmu mjere kojima se otklanjaju utvrđene nepravilnosti. Nama su ove radnje u ovom momentu neophodne”, kazala je Hadžiabdić.

Vlado Rogić rekao je da je ovo ponovno brojanje bez obzira kako ga nazivali i poručio: “Obesmislili smo postupak ponovnog prebrojavanja koji je propisan zakonom”.

Vođena je i duža rasprava o tome da li je su stranke mogle biti sankcionisane ranije. Rogić je kazao da jeste, na što je uzvratila Vanja Bjelica-Prutina. Opširnije pogledajte u vide.

Podijeli ovaj članak