CIK BiH izdao novu Naredbu Glavnom centru za brojanje: Suadu Arnautoviću iz OHR-a stiglo pismo…

3 min. čitanja

Centralna izborna komisija BiH danas je na 66. sjednici donijela novu Naredbu Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

U cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje se razlikuje  broj glasačkih listića  u glasačkoj kutiji, na način da ima manje glasačkih listića od broja potpisa, po službenoj dužnosti naređeno je Glavnom centru za brojanje da izvrši otvaranje vreća sa glasačkim listićima, izvrši ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića, te utvrdi i objedini rezultate izbora sa 22 redovnа biračkа mjesta za nivo Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH, Parlament FBiH, Narodna skupština RS i skupštine kantona.

Naredba će biti objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba i smatrat će se da je danom objave dostavljena svim kandidatima političkih subjekata, nezavisnim kandidatima kao i akreditiranim posmatračima, saopćeno je iz CIK-a.

Po danas donešenoj naredbi Glavni centar za brojanje će postupiti odmah i večeras početi sa otvaranjem vreća i brojanjem glasačkih listića.

Sve aktivnosti u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu posmatraju akreditovani izborni posmatrači.

Iz CIK-a je također saopćeno da je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović danas dobio pismo podrške iz Ureda Visokog predstavnika u BiH (OHR).

– Izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je visoki predstavnik donio 27. jula imale su za cilj jačanje integriteta izbora i poboljšanje upravljanja izbornim procesom na transparentan način.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine igra ključnu ulogu u provedbi ovih izmjena i dopuna, općenito govoreći, pri osiguravanju da se izbori održe u skladu s relevantnim zakonodavstvom i demokratskim načelima. Konkretno, ovim izmjenama i dopunama Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine pružena su sredstva za efikasno sankcioniranje u slučajevima kršenja izbornih pravila kao i za rješavanje slučajeva izborne prevare.

Član 6.7 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji je izmijenjen i dopunjen odlukom Visokog predstavnika, predstavlja jednu od ključnih odredbi usmjerenih na zaštitu izbornih prava i borbu protiv izbornih nepravilnosti. Ovom odredbom proširuju se ovlaštenja Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u pogledu izborne administracije, uključujući i centre za prebrojavanje. Isto tako, ovom odredbom se Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine omogućava da izbornoj administraciji izdaje naloge za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i izricanje sankcija, navedeno  je u pismu, saopćeno je iz CIK-a. 

Podijeli ovaj članak