Christian Schmidt: Pozivam tužilaštvo da otvori istragu protiv Daria Kordića

2 min. čitanja

Visoki predstavnik Christian Schmidt komentirao je nedavno objavljen videosnimak Daria Kordića, osuđenog ratnog zločinca, koji sadrži gnusne poruke u vezi sa zločinima za koje ga je osudio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), i u kojemu on ne pokazuje nikakve znakove kajanja.

“Činjenica da je neka osuđena osoba izdržala kaznu za počinjeni ratni zločin ne znači da je zločin nestao. Ta osoba je i dalje ratni zločinac. Kajanje, žaljenje i oprost su ono što bi trebala tražiti. Ovi komentari Daria Kordića bi se mogli shvatiti kao veličanje i glorifikacija njegovih djela”, kazao je Schmidt.

On dodaje da je veličanje ratnih zločina kažnjivo je zakonom te je pozvao Tužilaštvo BiH da otvori istragu.

“Pozivam Tužilaštvo da otvori istragu u ovom predmetu, a mora se provjeriti i postoje li određene posljedice u pogledu presude MKSJ-a u slučaju Kordić”, izjavio je visoki predstavnik.

Ponovo je naglasio potrebu i dao podršku za upis presuda MKSJ-a i Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u krivične evidencije BiH.

“Građani BiH, osuđeni od strane međunarodnih sudova, ne bi trebali biti u mogućnosti da dobiju potvrde o nekažnjavanju iz domaćih krivičnih evidencija. Društvo koje teži izgradnji bolje budućnosti bez zločina i genocida, mora prihvatiti činjenice iz svoje historije o kojima postoje sudske presude”.

Schmidt za kraj kaže da je čvrsto opredijeljen da to osigura.

Podijeli ovaj članak