Brojne promjene / Hrvatska zbog Schengena ukida 73 granična prelaza: Pogledajte reakcije bh. građana

5 min. čitanja

Kontrole na hrvatskim kopnenim i pomorskim graničnim prelazima ukidaju se 1. januara, a na aerodromima od 26. marta iduće godine.

– Gužve odlaze u povijest. Bit će zanimljivo putnicima koji će već za blagdane dolaziti u Hrvatsku, odnosno ići će dalje prema istoku, ovdje na Bregani još će biti granična kontrola, a kad se budu vraćali, više te kontrole neće biti, izjavio je Milan Kreš, voditelj smjene na GP-u Bregana.

Kreš je rekao da će ostati najmanje dva traka na ulazu i izlazu za putnički promet te trak za teretni promet.

Ulaz i izlaz bit će odvojeni stošcima.

– Kad dođu do mjesta gdje se sada obavlja granična kontrola, policajca neće biti u kućici. Kućice u prvom momentu ostaju, rampe će biti dignute i moći će se slobodno prolaziti, rekao je Kreš.

Kontrola će se provoditi samo za ulaske iz trećih zemalja.

– Na Bregani neće biti granične kontrole, ali to ne znači da uopće neće biti kontrole. Kontrolu će vršiti i mobilna granična policija i policijski službenici koji će biti u kompenzacijskim mjerama koji će vršiti kontrolu na prilaznim putevima prema granici, na benzinskim pumpama, tamo gdje postoji mogućnost da migranti prolaze, objasnio je.

Predviđeno je da se u kopnenom dijelu ukinu 73 granične kontrole, a na moru 12.

Kakve će promjene za putnike donijeti ulazak u Schengen?

Dok se granični prijelazi prema Sloveniji i Mađarskoj ukidaju, oni prema Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji postaju vanjski šengenski prelazi. Kakve će to promjene donijeti za putnike, istražile su ekipe HRT-a iz Dubrovnika i Metkovića.

Na graničnom prelazu Nova Sela danas nema gužvi, pa granične kontrole traju samo nekoliko minuta. Za građane Hrvatske s ulaskom u šengenski prostor na tom najfrekventnijem graničnom prelazu ništa se bitno neće promijeniti, jer ovdje su se za prevoz robe i putnika i dosad provodile šengenske kontrole.

Putnici koje su danas ovdje zatekli već su se na takve kontrole navikli. Europi bez granica posebno se vesele oni koji putuju prema drugim zemljama EU-a.

– Kad idemo, ne moramo nigdje više kontrolu imati. Podržavam u svakom slučaju, kaže Neđad iz Mostara.

– Ma bit će dobro, bit ćemo bliže Europi, kaže Jure iz Čitluka.

– Ne može ništa tu biti loše. Postoji razlog zašto postoji Schengen, kaže Amer iz Mostara.

Reakcije građana možete pogledati na ovom linku

Vanjska šengenska granica postaje i granični prelaz Karasovići.

– Neće doći do znatnijih promjena s obzirom na to da Hrvatska već kao članica Europske unije provodi sustavne granične kontrole nad državljanima trećih zemalja, kaže Dragan Sršen, voditelj Službe za granicu PU DNŽ-a.

Eventualne promjene trebalo bi donijeti uvođenje dvaju novih sistema sredinom iduće godine.

– To su Entry exit sustav i ETIAS sustav. To su dva sustava koja će omogućiti obavljanje graničnih procedura na ubrzan način, znači procedura uzimanja biometrijskih podataka za državljane trećih zemalja i prethodne najave putovanja što se odnosi na državljane trećih zemalja, objasnio je Sršen.

Schengen bi mogao značiti i više turista. Bit će lakše putovati, ali i trošiti.

– Za mene kao Talijana bilo je jako teško kad je lira išla na euro. I sad je ista situacija, malo je teško, ali za budućnost sto posto je bolje, poručuje Marco iz Italije.

Sve će se vidjeti već s prvim danom nove godine kada će Hrvatska biti potpuno implementirana u Europsku uniju.

Podijeli ovaj članak