Borenović otvoreno o izbornoj krađi: Zahtjev je bio potpuno opravdan, ima dokaza da su izbori…

3 min. čitanja

Branislav Borenović, predsjednik PDP, održao je u Istočnom Sarajevu press konferenciju na kojoj je govorio da je i današnje brojanje u Glavnom centru za brojanje CIK-a, utvrđeno da su se tokom izborne noći događale ozbiljne izborne krađe koje mogu itcati na izbore na svim nivoima, piše N1.

“Zahtjev bio potpuno opravdan. Ima dokaza da su izbori za predsjednika i potpredsjednika RS-a bili puni neregularnosti, manipulacije i izborne krađe. Izbore za ove nivoe treba poništiti i ponoviti izbore. A postoje i razlozi da se ponovo broje glasovi i za ostale nivoe, jer je evidentno da je toliki obim nepravilnosti uočen u kontrolnom brojanju za predsjednika RS da su to nevjerovatne činjenice.” – kaže Borenović

On dodaje kako se sinoć desilo nešto što do sada nije zabilježeno.

“Otvarane su vreće žiletom, jer su lijepljene nekim seolejpom, da su se pojavili neki nevažeći glasački listići rađeni u nekim štamparijama, nekom tehnologijom, koji nisu fotokopirani, nego su rađeni kao takvi, nisu imali zaštitne nivoe kao ostali listići. To se radilo i u Šekovićima i u Nevesinju i to je zapisnički kontantovano i pokazuje da taj obim nepravilnosti se svakim danom sve više širi.” – dodaje Borenović.

On kaže da su posmatrači PDP-a u Glavnom centru za brojanje zabilježili 64 neiskorištena glasačka listića uzeta sa te grupe neiskorištenih listića i na kojima su, kaže, dodani glasovi Miloradu Dodiku.

“Bez štembilja i potpisa ovlašteno lice sa biračkog mjesta, ti listići, odnosno glasovi, su dodati kandidatu SNSD-a Miloradu Dodiku što pokazuje još jednu nepravilnost u moru nepravilnosti. To je strava i užas koja se desila u toku izbornog procesa i sada je potpuno jasno da sve osim ponavljanja izbora za predsjednika RS će biti demokratski kraj i mrak za ovu zemlju.” – kaže Borenović.

On tvrdi da broj glasova može značajno promjeniti i ishod u Narodnoj skupštini RS.

“27 glasova nedostaje da PDP ima 9. mandat u NS RS. Ne 270 ili 2.700. Što pokazuje da je svaka i mala neregularnost dovoljna da se promjeni ishod glasanja i važno je insistirati na istini, punoj istini.” – zaključuje predsjednik PDP-a.

Podijeli ovaj članak