Borenović o naftnim sankcijama za Srbiju: BiH će direktno osjetiti brutalan udarac, cijene goriva će rasti i do 25 posto

2 min. čitanja

Branislav Borenović, lider PDP-a, komentarisao je uvođenje evropskih sankcija Srbiji, koje se tiču uvoza ruske nafte. On ističe kako će sankcije direktno pogoditi i našu zemlju.

– Činjenica da je Hrvatska izlobirala da se Srbiji zabrani uvoz ruske nafte, zbog čega će je građani Srbije naftu i njene derivate plaćati znatno skuplje, brutalan su udarac i na Bosnu i Hercegovinu, koje dnevno iz Srbije uvoze čak 1.000 tona nafte, od čega najveći dio ide u Republiku Srpsku, rekao je Borenović.

Ističe da će, kao refeleksija ove odluke, doći do  smanjenja dotoka nafte i naftnih derivata, što bi u konačnici moglo značiti da će cijene goriva skočiti i do 25 posto.

– E, to je to veliko savezništvo i prijateljstvo sa Hrvatskom u koje nas Dodik uvjerava, to su posljedice bakinačke „Maestral koalicije“ Dodika i Milanovića, kazao je on.

Nastavio je Borenović sa napadima na Dodika i njegovu stranku.

– Jadno je, tužno i mučno to savezništvo. Njegovo savezništvo je podaništvo, što je dokazano bezbroj puta. Savezništvo sa dokazanim srbomrscima se uvijek završi na našu štetu. Sljedeći put kad kada gorivo, ali i druge namirnice budemo plaćali po još višim cijenama od dosadašnjih, sjetimo se da je SNSD odbio da ukine akcize na naftu i naftne derivate, a da su nam onda Dodikovi prijatelji i saveznici zadali ovako brutalan udarac. I onda se neko naivno ili zlonamjerno pita zašto se svakim atomom snage i danas borimo protiv te pošasti, kriminalnog naprijatelja svog naroda, koji nas je okupirao, zaključio je Borenović.

Podijeli ovaj članak